Pripadnici MUP-a RS večeras snimljeni na granici BiH sa Srbijom!

Radiosarajevo.ba
Pripadnici MUP-a RS večeras snimljeni na granici BiH sa Srbijom!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Pripadnici MUP-a RS na granici sa Srbijom

Nakon što je portal Žurnal danas objavio da pripadnici MUP-a RS patroliraju na granici između BiH i Srbije, večeras i s terena stižu potvrde navedene informacije.

Naime, prilikom smjene u 18.30 sati, na Graničnom prijelazu Karakaj – Zvornik snimljena su vozila MUP-a RS na bh. granici sa Srbijom.

Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine kazao je ranije danas za Radiosarajevo.ba da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS) patroliraju sa državnom Graničnom policijom BiH na granici prema Srbiji umjesto pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Dodik ispunjava svoje prijetnje: Žandarmerija MUP-a RS na bh. granici sa Srbijom!?

Sudeći prema informacijama koje je danas objavio portalsrpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik započeo je realizaciju svog plana o izvođenju specijalaca Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP-a RS) na granice. Korak dalje Prisjetimo se, lani je tvrdio da lako može izvesti svoju policiju na međuentitetske granice, pa nam je to i pokazao dovođenjem maskiranih pripadnika Specijalne antiterorističke policije (SAJ) na međuentitetsku granicu na Dobrinji u Sarajevu.


Podsjetimo, prema pisanju Žurnala, pripadnici Žandarmerije MUP-a RS uglavnom djeluju na području Zvornika, gdje učestvuju u takozvanim mješovitim timovima sa Graničnom policijom BiH.

Razlog zbog kojeg je Žandarmerija izašla na granicu BiH je to što je Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA povukla svoje pripadnike koji su godinama djelovali zajedno sa bh. graničarima.

Žandarmerija MUP-a RS je tek odnedavno uspostavljena, koliko je meni poznato... Ne želim ulaziti u to. Radi se o pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, i to o simboličnom broju ljudi. Riječ je o oko 20-tak policijskih službenika SIPA-e koji više nisu, i to za prošli i tekući mjesec, u mogućnosti da nam pruže asistenciju“, rekao je Hofman za Radiosarajevo.ba.

Interesantno, piše Žurnal, odluka direktora SIPA-e Perice Stanića da povuče svoje specijalce sa granice donesena je svega pet dana prije nego je Milorad Dodik u Banjoj Luci postrojio pripadnike Žandarmerije MUP-a RS. Tako je Dodik posredno uspio da ostvari svoju prijetnju da će na granice izvesti MUP RS.

Dok su pripadnici SIPA-e pružali asistenciju, oni su patrolirali u vozilima Granične policije BiH. Na rasporedima za smjene bila su navedena imena pripadnika SIPA - e koji su angažovani. Međutim, otkako se SIPA povukla, mješovite patrole koriste isključivo vozila MUP-a RS, a identitet pripadnika Žandarmerije se ne navodi u dokumentima”, kazao je za Žurnal izvor iz Granične policije BiH.

Žurnal podsjeća da je Vlada RS prošle je godine donijela odluku da se svim policijskim snagama iz Federacije BiH zabrani pružanje asistencije Graničnoj policiji BiH na međudržavnoj granici između BiH i Srbije.

Tada su angažirani specijalci SIPA-e koji su djelovali zajedno sa službenicima Granične policije BiH. No, u septembru ove godine pripadnici SIPA se povukli, a njihova mjesta zauzeli su pripadnici Žandarmerije MUP-a RS. Upravo na području Zvornika i Bijeljine zabilježen je najveći prelazak migranata na teritoriju BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije