Prijetio penzionerima, ljekarima...: Krivične prijave protiv Dodika

Transparency International
Prijetio penzionerima, ljekarima...: Krivične prijave protiv Dodika
Foto: Arhiv / Milorad Dodik

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je krivične prijave Tužilaštvu BiH, i okružnim tužilaštvima u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju, protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, zbog izjava koje iznio u nastupima i na stranačkim skupovima u prethodnom periodu, a u kojima su iznesene prijetnje penzionerima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i drugim segmentima populacije, s ciljem uticaja na birače i pridobijanja podrške na izborima.

U izjavama gospodina Dodika sa javnih skupova održanih u Ugljeviku, Banjaluci i Gackom, u periodu od 18. do 22. septembra postoje elementi krivičnih djela definisanih Krivičnim zakonikom RS, koja se odnose na prinudu, povredu ravnopravnosti građana, javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, podmićivanje pri izborima i glasanju, te povreda slobode opredjeljenja birača. Pored toga, član 151. Krivičnog zakona BiH, zabranjuje upotrebu sile, prijetnje, prinude, podmićivanja ili korištenje nečijeg teškog ekonomoskog stanja kako bi se uticalo na birače, te je stoga TI BiH, osim okružnim tužilaštvima koja su nadležna za krivična djela počinjena u Banjaluci, Gacku i Ugljeviku, podnio prijavu i Tužilaštvu BiH.

Naime, gospodin Dodik, koristeći uticaj koji ima kao predsjednik RS, na javnim skupovima je u prethodnom periodu prijetio penzionerima da će im biti oduzeta jednokratna pomoć ukoliko ne budu glasali za SNSD, te u isto vrijeme i konstatovao da je pomoć i isplaćena kako bi penzioneri mogli izaći na izbore i glasati za SNSD. Nastavljajući ovu praksu, na otvaranju UKC RS je izjavio i da zdravstveni radnici koji su iskazali podršku Miodragu Femiću, predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS, neće dobiti najavljeno povećanje plate. Još jedna direktna prijetnja upućena je radnicima RiTE Gacko, na predizbornom skupu SNSD-a u ovom gradu, da će dobiti otkaz svi oni koji budu glasali za SDS i Vukotu Govedaricu.

Osim krivičnih prijava, TI BiH je uputio i prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH, zbog kršenja Izbornog zakona, po članu 7.3 tačka 4., koji se odnosi na obećavanje novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobivanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata.

Uz sve upućene prijave, priloženi su i video snimci spornih izjava.

TI BiH poziva nadležne institucije da što prije postupe po prijavama zbog sve prisutnje prakse nosilaca funkcija da koriste svoj uticaj i prisustvo u javnosti da direktnim prijetnjama i obećanjem različitih vrsta koristi neprimjereno i nedozvoljeno utiču na volju birača i izvrše pritisak s ciljem uticaja na izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije