Usvojen zaključak: Prijedlog boračkog zakona usaglasiti u roku od 30 dana

Radiosarajevo.ba
Usvojen zaključak: Prijedlog boračkog zakona usaglasiti u roku od 30 dana
Foto: Dženan Kriještorac / Borci ispred Parlamenta FBiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elvir Karajbić predložio je, u nastavku sjednice, da se dva zaključka poslaničkih klubova objedinjuje u jednistveni zaključak: Zadužuje se Vlada FBiH da u roku od 30 zajedno sa predstavnicima koordinacije boraca i kampa boraca, te Odborom za boračka pitanja Predstavničkog doma FBiH usaglasi Prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji će biti provodiv, te isti uputi u parlamentarnu proceduru.

Ovaj zaključak je usvojen, jer su ga podržala 76 poslanika, dok je jedan bio suzdržan i jedan protiv.

Parlament FBiH usvojio Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca

Klubovi poslanika SDP-a BiH, DF-GS i Naše stranke najavili su da će Predstavničkom domu danas predložiti zaključak kojim se traži da u roku od 30 dana predstavnici svih političkih subjekata koji participiraju u Predstavničkom domu FBiH, predstavnici resornog federalnog ministarstva, predstavnici koordinacije boraca i kampa boraca zajedno sa Odborom za boračka pitanja Predstavničkog doma FBiH usaglase Prijedlog teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

U isto vrijeme, poslanik SDP-a BiH Damir Mašić rekao je da politički subjekti koji nisu zastupljeni u Odboru za boračka pitanja, a žele da učestvuju u izradi zakona, mogu da se priključe i delegiraju po jednog člana u tu grupu. Njegov prijedlog je prihvaćen.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH su ranije na današnjoj sjednici prihvatili su Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Predlagač tog teksta je Klub zastupnika DF-GS, koji ga je u parlamentranu proceduru uputio po skraćenom postupku, ali kako za takvu proceduru nije bilo dovoljno ukupnih glasova na početku sjednice, zakon je proceduralno vraćen u redovni postupak, u formu nacrta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije