Prije 20 godina: U Sarajevu izvršen atentat na Jozu Leutara

Radiosarajevo.ba
Prije 20 godina: U Sarajevu izvršen atentat na Jozu Leutara
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Polaganje cvijeća na mjestu stradanja

Malo prije 8 sati, 16. marta 1999. godine, Jozo Leutar, zamjenik ministra za unutrašnje poslove Federacije BiH krenuo je na posao u službenom VW Golfu III.

Dok se Leutar, s vozačem Željkom Ćosićem, približavao raskrsnici u blizini tadašnje ambasade SAD-a na Ciglanama, u automobilu je eksplodirala podmetnuta naprava.

printscreen - undefinedPrintscreen

Teško povrijeđeni Leutar prebačen je u bolnicu Koševo gdje je preminuo 12 dana kasnije, dok je vozač Ćosić zadobio povrede koje nisu bile opasne po život.

Bio je to najpoznatiji politički atentat u novijoj historiji BiH koji do danas nije riješen. Uprkos velikom angažmanu domaćih i inozemnih policijskih agencija (IPTF, FBI) ubica Joze Leutara nije otkriven.

U sklopu istrage za ubistvo su osumnjičeni sâm vozač Željko Ćosić, potom Zoran BašićDominik Ilijašević Como ali su zbog nedostatka dokaza oslobođeni na kraju sudskog procesa u novembru 2002. godine.

Jozo Leutar rođen je 23. septembra 1953. u Livnu. Srednju policijsku školu završio je u Sarajevu, Fakultet kriminalistike u Zagrebu, a Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Cijeli život radio je u policiji, najprije kao u saobraćajnoj jedinici, potom u službi tadašnje državne sigurnosti, a do 1992. u sarajevskoj policiji obavljao je poslove načelnika krim-službe.

Od 1992. bio je zamjenik načelnika PU Travnik i zapovjednik brigade HVO-a, potom načelnik sektora za poslove policije u MUP "Herceg-Bosne", pomoćnik ministra za policijske poslove.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma (1994) i uspostavljanja Federacije BiH, imenovan za zamjenika ministra za unutarnje poslove u Vladi FBiH, gdje je radio do atentata.

U sarajevskom naselju Ciglane jutros je obilježno 20. godina od atentata na Jozu Leutara, nekadašnjeg federalnog doministra unutrašnjih poslova. Obilježavanju su prisustvovali članovi porodice, prijatelji te delegacije Federalne uprave policije i HDZ-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije