Prihvaćena inicijativa za izmjenu Ustava FBiH

Radiosarajevo.ba
Prihvaćena inicijativa za izmjenu Ustava FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je danas inicijativu za promjenu Ustava FBiH, zasnovanu na preporukama Ekspertskog tima, a čiji je zvanični predlagač predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić, javlja Srna.

Novi Ustav FBiH: Manje diskriminacije

Zaključeno je da Ustavna komisija Predstavničkog doma vodi dalji postupak u procesu ustavnih promjena u skladu sa svojim nadležnostima.

Poslanik HDZ-a BiH Marinko Čavara usprotivio se ranije predloženom zaključku da preporuke Ekspertskog tima budu osnova za ustavnu reformu, navodeći da se Kolegijum Doma danas usaglasio da preporuke mogu biti samo povod za te promjene, te je zaključak povučen.

Potpredsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Ivan Musa rekao je tokom sjednice da predložene preporuke predstavljaju dalje dekonstituisanje i ponižavanje hrvatskog naroda i da stranke članice HNS-a ne žele o njima da raspravljaju.

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirko Pejanović rekao je da je odgovornost parlamentaraca da do kraja 2013. dođu do novog Ustava FBiH koji će za Federaciju predstavljati projekat budućnosti.

"Preporuke Ekspertskog tima idu u dva ključna pravca - jačanje ustavne pozicije i uloge Parlamenta FBiH u procesu donošenja odluka o razvoju FBiH, kao i jačanje ustavne pozicije i uloge opštinskih i gradskih vlasti", objasnio je Pejanović.

Vlado Ivanković, predsjednik Kluba Narodne stranke Radom za boljitak, ocijenio je da su preporuke Epspertskog tima za ustavnu reformu dobra osnova za reformu, ali nedovoljna.

"Dajemo podršku drastičnom smanjenju javnih rashoda, kao i ukidanju kantona, što je trajno i održivo rješenje", poručio je Lijanović.

Predstavnici opštinskih vlasti u FBiH ukazali su tokom sjednice na nedovoljne javne prihode od PDV-a koje u raspodjeli sredstava pripadaju opštinama, a koji iznose samo 8,4 posto od ukupnih javnih prihoda.

'Sistem se mora mijenjati'

Načelnik opštine Tuzla Jasmin Imamović ocijenio je da sadašnje uređenje FBiH sa 142 ministra, oko 300 njihovih pomoćnika i savjetnika, prekomjernim brojem poslanika predstavlja paradoksalan sistem koji je neophodno mijenjati.

Predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak pozdravila je proširenje nadležnosti Ustavnog suda FBiH, čime se izjednačava sa Ustavnim sudom Republike Srpske, što će svim građanima FBiH omogućiti isti pristup ovoj sudskoj instituciji u FBiH, kao što to sada imaju građani Republike Srpske prema Ustavnom sudu Republike Srpske.

Na sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta u proširenom sastavu raspravljano je o inicijativi za promjenu Ustava FBiH, koja se zasniva na preporukama Ekspertskog tima čiji je rad podržala američka Ambasada u BiH.

Ekspertski tim osmislio je 188 preporuka za ustavnu reformu u FBiH s ciljem poboljšanja jednakosti svih građana i stvaranja funkcionalnijeg i efikasnijeg entiteta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije