Priča o legendarnom nogometašu koji je stradao od ruke zloglasnog Arkana

Radiosarajevo.ba
Priča o legendarnom nogometašu koji je stradao od ruke zloglasnog Arkana

U produkciji Televizije Sarajevo ovih dana je započelo snimanje dokumentarnog filma Keli autora Muhameda Bikića, koji govori o Želimiru Vidoviću Keliju, legendarnom nogometašu FK Sarajevo i reprezentacije bivše Jugoslavije, humanisti čija jedina krivica je, kako kažu njegovi poštovatelji, bila ta što je u toku agresije na našu zemlju, ostao u svom gradu i bio čovjek.

Piše: Faruk Vele

Naime, Vidović je ubijen dok je 1992. godine prevozio prve ranjenike iz tada opkoljene Dobrinje u sarajevsku bolnicu Koševo. Nestao je 17. maja 1992. godine, pri povratku iz sarajevske bolnice. Uprkos molbama prijatelja da ostane u gradu, odbijajući da sugrađane ostavi na cjedilu, pokušao se vratiti na Dobrinju, ali je zarobljen na jednoj od agresorskih barikada.

Prema pisanju Hajriza Bećirovića, odveden je u zloglasnu kasarnu u Nedžarićima, gdje ga je nakon mučenja likvidirao poznati zločinac Željko Ražnatović Arkan.

"Je li zaglušujući huk koševskih tribina stvorio od Vidovića čovjeka i borca, ili je čuveni poklič Kada igra bordo tim, huligani uvijek s njim prosto natjerao Vidovića da
svojim antičkim gestom povratka prevaziđe sve ljudske strahove, teško je reći. U svakom slučaju njegov krvnik, poznati međunarodni kriminalac i vođa Zvezdinih Delija, Željko Ražnatović Arkan, sigurno je dobro znao ko je Vidović i ubijajući njega želio je da ubije sve što je ljudsko i čovječno u ovom gradu. I grad, i njegove ljude, i bordo tim, i Koševo, njegove hordaše i naročito igrače kakav je bio Vidović", pisao je Bećirovi u knjizi Dobrinjska ratna drama.

Autor Bikić, dugogodišnji sportski novinar, kaže nam da je Vidović"„igrao i živio za Sarajevo do posljednjeg daha“.

"Odavno sam planirao ovaj projekt, to jeste film o životu i smrti legendarnog Želimra Vidovića Kelija. Temelj su mi bili moji tekstovi i emisije o Keliju, a i u mojoj trećoj knjizi Sportskivremeplov.ba postoji sjajna priča o toj legendi Sarajeva. Istina, godinama saznajem još priča o ovom velikom fudbaleru i nadasve čovjeku. Nažalost, nisam uspio prije krenuti u realizaciju, jer nisam naišao na razumijevanje, sve do razgovora sa izvršnim direktorom za program TV Sarajevo, istaknutim bh. književnikom Mirsadom Sinanovićem. TV SA je odmah uključila kolegu Namika Vatrenjaka, koji, također, učestvuje u realizaciji ovog dokumentarnog filma“, govori Bikić.

U filmu se pojavljuju Vidovićeva supruga Borjana i kćerke Dajana i Miana, kao i Ahmed Osmić, kojeg je popularnog Keli vozio ranjenog u bolnicu.

Pojavljuju se još direktor Instituta za traženje nestali BiH Amor Mašović, akademik Abdulah Sidran, kao i nekadašnji Kelijevi saigrači Muhidin Teskeredžić, Mirza Kapetanović, Mehmed Janjoš, Agim Nikolić, Nijaz Ferthatović, Faruk Hadžibegić, Zijad Švrakić, protivnici na terenu Edin Bahtić i Branislav Berjan, navijači poput Mehmedalije Zilića...

"Film se snima na autentičnim lokacijama grada Sarajeva, gdje je pokojni Keli živio, igrao, nestao, sahranjen, ulici na Dobrinji i nogometnom igralište u Butmiru koje nose njegovo ime“, kazao je Bikić.

Bikić vjeruje da će se film Keli pamtiti za sva vremena, te ostaviti spomenik jednom od mnogih velikana kakve je Sarajevo imalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije