Mještani Ahmića: Posjeta predsjednice Hrvatske je značajna, ali rezultati su slabi

AA
Mještani Ahmića: Posjeta predsjednice Hrvatske je značajna, ali rezultati su slabi
Mještani Ahmića, koje je jutros iznenada posjetila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, smatraju da je ova posjeta značajna, ali da nisu uvjereni da će nešto promijeniti kada je riječ o pronalasku posmrtnih ostataka ubijenih u ovom selu.

Tačnije, u ovom selu je u aprilu 1993. godine počinjen masakr nad bošnjačkim civilima, a tog aprila ubijeno je 116 civila, te se za posmrtnim ostacima njih još 29 traga.

Mahir ef. Husić, imam u Ahmićima, koji je danas dočekao hrvatsku predsjednicu, je sasvim slučajno bio prisutan tokom posjete hrvatske predsjednice, jer ni on sam nije imao informaciju o njenom dolasku.

"Zatečen sam bio tom iznenadnom posjetom. Došla je, pozdravila se, poklonila se i minutom šutnje odala počast šehidima, žrtvama", ispričao je Husić.

Ovo je, naglasio je, iznenadna, nezvanična posjeta Ahmićima.

"Svakako da je značajna. Sigurno je ovo put slanja lijepe poruke o finim međukomšijskim, susjedskim odnosima i na ovim prostorima i međudržavnim odnosima BiH i Hrvatske. To je svakako za pohvaliti. Samo njeno svraćanje ovdje je sigurno i priznavanje onoga što je hrvatska vojska 16. aprila te 1993. na tim prostorima radila", izjavio je Husić, koji se nada da će Grabar-Kitarović doći u Ahmiće i u okviru zvanične posjete.

ahmici_posjeta_kolinda_grabar_kitarovic_reakcije_AA2.jpg - undefined

Foto: AA

Hazrudin Bilić, mještanin Ahmića i jedan od preživjelih iz aprila 1993. godine, ravnodušan je posjetom hrvatske predsjednice tom stratištu. Tog 16. aprila izgubio je mnoge članove bliže rodbine i komšije.

"Toliko je bilo tih priča, posjeta, ali slabi su pomaci, nema rezultata od svega toga. Još uvijek imamo naših nestalih koji su ubijeni 16. aprila za koje se ne zna gdje su. Mnogi su dolazili ovdje, ali malo se napravilo po pitanju toga", ispričao je Bilić.

Niko, istakao je, ne otkriva gdje su posmrtni ostaci žrtava Ahmića.

"Još uvijek imamo dvije škole pod jednim krovom, sve nešto prividno djeluje kao jedinstveno, samo ono što je natjerano silom da se uradi, da se zbližimo, da funkcioniše i to je to. To tako funkcioniše godinama. Dolazili su tu, poklanjali se, međutim ništa", poručio je Bilić.

Prema njegovim riječima, nema nikakvih ekscesa, ali nema rezultata koji su njima potrebni - da im kažu gdje su kosti ubijenih.

Bilić je istakao da će vjerovati da je današnja posjeta hrvatske predsjednice put ka budućnosti ukoliko nakon nje nađu kosti najmilijih.

"Ukoliko budu jedinstvene škole, ukoliko ne bude uskraćivanja prava Bošnjacima, onda ću ja biti ponosan i vjerovat ću da je to tako. Ništa ne očekujem spektakularno. Ovo smatram, a volio bih da nije, jedna folklorna scena jer bi bilo veoma ružno naići kroz Ahmiće, kao čovjek, bez razlike ko ste i šta ste, znati za ovo stradanje, 100 metara od ceste, a ne svratiti, pogotovo hrvatska predsjednica da to ne uradi, to bi bilo jako ružno od nje. Ovako hvala joj što je došla", dodao je Bilić.

Zločini u Ahmićima dogodili su se u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, kada su jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane, Džokeri i Maturice, izvršile napad na selo Ahmići nekoliko kilometara od Viteza. Napad je počeo rano ujutro, s ezanom za sabah-namaz, koji je bio znak za napad. Ubijeno je 116 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije