Izdvojeno više od milion maraka za saniranje zagađenja piralenom

Radiosarajevo.ba
Izdvojeno više od milion maraka za saniranje zagađenja piralenom
Foto: RAS Srbija / Incel Banja Luka

Ministar vanjske i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović danas je dao saglasnost za preusmjeravanje sredstava potrebnih za hitno saniranje zagađenja hemikalijom piralen, u poslovnoj zoni Incel u Banjoj Luci, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Kako je navedeno u saopštenju, riječ je o sredstvima iz projekta 'Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom' koji realizuje UNDP Bosne i Hercegovine a finansira Švedska Vlada (SIDA), a koji se sastoji iz više komponenti.

Obzirom na novonastalu situaciju i urgentnu potrebu rješavanja problema otrovnog piralena, ministar Šarović, kao politička kontakt tačka za saradnju sa GEF-om ( Globalni ekološki fond ), dao je saglasnost da se sredstva iz projekta, u iznosu od 600.000 dolara ili više od milion maraka  preusmjeri za hitno saniranje hemikalije piralen u Incelu, i prevenciju štetnih posljedica njegovog uticaja, kao i na sličan projekat koji bude dostavljen kao prioritetan od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Davanju pomenute saglasnosti prethodile su konsultacije ministra Šarovića sa predstavnicima UNDP-a i SIDA-e, kao i nadležnim entitetskim institucijama, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, u krugu nekadašnje fabrike Incel nedavno su otkrivene velikekoličine hemikalije piralen koja toksično utiče na zdravlje svih živih organizama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije