Pretrčali 227 kilometara: Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Anadolija
Pretrčali 227 kilometara: Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare
Foto: AA / Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Pet ultramaratonaca, koji su prije pet dana krenuli iz Memorijalnog centra Ovčara pored Vukovara put Srebrenice, stigli su u poslijepodnevnim satima u Potočare.

Osmi ultramaraton Vukovar – Srebrenica ima za cilj povezati tragediju ova dva grada devedesetih godina prošlog stoljeća.

Maraton, tokom kojeg su ultramaratonci u pet etapa pretrčali 227 kilometara, organizovalo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ-a) u suradnji s Udruženjem Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske.

Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare - undefinedFoto: AA: Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Etape su: Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko - Janja - Zvornik – Srebrenica/Potočari. 

Ove godine u Ultramaratonu učestvovali su Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac.

"Ovaj ultramaraton trčim od prve godine, odnosno ovo mi je osmi put. Teže mi je ovdje dati izjavu nego istrčati maraton jer znamo šta se desilo u Srebrenici. Mi kao trkači nosimo poruku mira, tolerancije, ljubavi, dobrosusjedskih odnosa. Želimo se pokloniti svim nevinim žrtvama stradalim u proteklom ratu", rekao je Elvir Rakipović nakon dolaska u Memorijalni centar u Potočarima.

Tokom prva tri dana ultramaratona, kako je kazao, imali su ekstremno visoke temperature.

"Gotovo da smo padali u nesvijest. Trojica nisu uspjela istrčati sve dionice ali ova dva dana vrijeme je poslužilo i danas nam je odgovarala ova kiša. To je dar s neba", pojasnio je Rakipović.

Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare - undefinedFoto: AA: Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Ultramaratoncima iz Vukovara u Zvorniku se pridružio 19-godišnji Mensur Velić iz Bratunca. On je šesti trkač koji je danas sa pet ultramaratonaca iz Vukovara ušao u Potočare.

"Godinama trčim ovaj ultramaraton. Ovo mi je prvi put da se odlučim da trčim iz Zvornika - 45 kilometara. Sad tek vidim kako je mojim prijateljima koji su došli iz Vukovara, prešli su toliki put", pojasnio je Velić.

Ekrem Bećirović, voditelj Osmog ultramaratona Vukovar - Srebrenica, poručio je da su vezali Vukovar i Srebrenicu kao dva simbola stradanja.

"Ovaj put je dugačak 227 kilometara, u pet etapa. Imali smo ekstremno vrijeme, volju i cilj je postignut. Ovo su ljudi koji imaju izvanrednu volju i snagu. Ukupno je trajao pet dana i u prosjeku svaki dan se trčalo oko 46 kilometara", rekao je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije