HNVBiH: Presuda Prliću i ostalima nije i ne može biti presuda svim Hrvatima

Fena
HNVBiH: Presuda Prliću i ostalima nije i ne može biti presuda svim Hrvatima
EPA / Jadranko Prlić
Udruga Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini (HNVBiH) zajedno s HKD Napredak, UOO UDB HVO- Sarajevo izražava duboki pijetet prema svim žrtvama rata.

Jednako tako, zagovaraju i trajnu molitvu za sve žrtve rata i suosjećaju sa svim ožalošćenim i oštećenima.

Nakon haške presude Prliću i ostalima, Hrvatsko narodno vijeće ističe da ta presuda nije i ne može biti u isto vrijeme presuda svim Hrvatima, jer "Hrvati okupljeni oko Crkve, HKD Napretka, Caritasa, Sarajevskoga HVO-a su se aktivno i svesrdno zauzimali na političkom, religioznom, socijalnom, humanitarnom i mirovnom području za što brže okončanje rata". Također su HKD Napredak i Caritas dijelili svima bez razlike sve što su imali.

"Hrvati su u Sarajevu osnovali i Koordinacijski odbor iz kojega je izrastao HNV u BiH koji se od njegovog osnutka do sada zauzima za cjelovitu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu te trajno i pravedno rješenje svim Hrvatima i svim ostalim stanovnicima Bosne i Hercegovine. Imali smo pri tome i svesrdnu pomoć uglednih i iskusnih političara bh. Hrvata Branka Mikulića, Hrvoja Ištuka i Franje Kožula", podsjećaju u saopćenju iz HNV-a. 

Međutim, smatraju da je nepravedna presuda Republici Hrvatskoj za Udruženi zločinački poduhvat, posebno u poređenju s Republikom Srbijom koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku i Republiku Bosnu i Hercegovinu gdje je napravila genocid, a za taj zločin nije osuđena.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije