Vlada KS: Policijski komesar je zloupotrijebio položaj, ocjena je "ne zadovoljava"

N. Ka.
Vlada KS: Policijski komesar je zloupotrijebio položaj, ocjena je "ne zadovoljava"
Foto: Dženan Kriještorac / Press konferencija Vlade KS

Vlada Kantona Sarajevo danas je održala press konferenciju zbog kako kažu neprimjerenih pritisaka zbog donošenje odluke o ocjeni rada policijskog komesara.

"Želimo ovom prilikom poručiti da ova Vlada ne osjeća pritisak. Stekli smo dojam da pojedini ne znaju kakve su procedure. Vjerujem da policijski službenici koji su ispred vlade nisu informisani, ova vlada ne osjeća pritisak i radi u skladu sa zakonskim procedurama", rekao je premijer Forto i dodao da ocjena komesaru Haliloviću nije i ocjena policije Kantona Sarajevo. 

"Ne možemo ništa prejudicirati, donijeli smo odluku koja nije konačna. Ukoliko u roku od osam dana bude prigovora vidjet ćemo kakve će prirode biti i onda ćemo donijeti konačnu odluku", rekao je Forto. 

"Želio bih vas upoznati da je Vlada KS na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora i na osnovu izjašnjenja komesara Halilovića odlučila da je ocjena komesaru - ne zadovoljava. Odluka nije konačna, a on u roku od osam dana ima pravo na prigovor. Nakon što uloži prigovor Vlada KS će donijeti odluku o ocjeni komesara. Tek nakon toga će odluka biti poznata.

S obzirom na činjenicu da se više naoružanih pripadnika policije nalazi ispred zgrade Vlade KS. Došlo je do zloupotrebe u unutrašnjim strukturama MUP-a KS. Pozivamo službenike da se ponašaju u skladu sa zakonom. Ovo predstavlja demonstraciju sile i prijetnju. Neka svoje ponašanje usklade sa zakonom", rekao je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - Admir Katica.

"Rekao sam da je policijski komesar manipulisao i zloupotrijebio svoj položaj. Morao je imati na umu da je na ovaj način doveo osjećaj ukupne sigurnosti građana", rekao je Katica. 

"Stvorene su određene spekulacije i pokušaj utjecaja na javnost i kako bi se vršio svojevrsni pritisak. Ono čemu svjedočimo u zadnjim danima nije informisanje javnosti o radu policije, nego komentarisanje odluka koje jos nisu konačne. Komesar može biti nezadovoljan ocjenom, ima zakonske alate koje može da koristi, ali nema pravo da zloupotrebljava javnost i manipuliše njom.

Danas imamo situaciju da je jedan broj službenika doveo sebe u funkciju da im neko spočitava, da li ovo ima elemente državnog udara ili pobune. Ne želim niti u jednom momentu da taj teret stavim našim policijskim službenicima. Postupio je u suprotnosti sa zakonom i pozivam i komesara i sve nas da postupamo u skladu sa svojim funkcijama i da imamo odgovornost", rekla je ministrica pravde Kantona Sarajevo - Lejla Brčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije