Izetbegović: Nećemo se vraćati u devedesete, moramo ići naprijed

O. K.
Izetbegović: Nećemo se vraćati u devedesete, moramo ići naprijed
Foto: Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Nakon današnje sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije u Sarajevu medijima se obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović

SDA je danas pozvala OHR da primijeni ono što je Raffi Gregorian uradio u Brčkom.

"Parlamentarci već duže vremena ne rade ništa, a to se najviše odnosi na zastupnike SNSD-a koji još nisu donijeli ni imena za komisije", kazao je Izetbegović.

Izetbegović se dotakao i promocije knjige u kojoj se negira zločin na Kapiji, kazavši da je takvo ponašanje nedopustivo. 

"Srbija mora da isporuči generala Novaka Đukića koji se tamo trenutno krije, i da ne pruža azil ratnim zločincima", dodao je Izetbegović.

Emmanuel Macron dao je, kako kaže, Izetbegović, dao neutemeljene izjave o Bosni i Hercegovini.

"Iz Francuske je šest puta više ljudi otišlo u Siriju na ratišta. U posljednje četiri godine nijedna osoba nije otišla u Siriju. Mi se nadamo da će se politika Francuske vratiti u doba nekih starijih predsjednika", istakao je Izetbegović.

Predsjednik SDA kazao je kako se migrantska kriza mora brže rješavati.

Na pitanje prisutnih novinara o najavljenoj sjednici NSRS, Izetbegović je kazao kako je Dejtonski mirovni sporazum namijenjen kako bi se mijenjao u budućnosti. "Na to smo svi pristali i sada nam nema nazad, jer se vraćamo u devedesete, moramo ići naprijed", dodao je predsjednik SDA.

Na pitanje novinara portala Radiosarajevo.ba da li će mijenjati partnere za formiranje vlasti, Izetbegović je kazao kako SDA ostaje pri odluci da ne mijenja partnere.

"Mi bi kao bošnjačka strana možemo ići sami na nivou BiH, ali ne želimo. Želimo da ostanemo u saradnji sa SBB i DF, kao i sa HDZ-om i SNSD-om", kazao je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije