Naša stranka, SDP i DF: Isključivo programska koalicija bez SDA dolazi u obzir u KS

N. Ka - F. Z.
Naša stranka, SDP i DF: Isključivo programska koalicija bez SDA dolazi u obzir u KS
Foto: Dženan Kriještorac / Press konferencija
Sastanak predstavnika Naše stranke, u svojstvu domaćina, te Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Demokratske fronte (DF) o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo održan je danas u prostorijama Naše stranke u Sarajevu.

"Potvrđeno je opredjeljenje da ova tri subjekta imaju odlučnost da krenu zajedno u formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo. Teško je reći bilo šta konkretno", kaže na početku obraćanja medijima Edin Forto ispred Naše stranke.

"Želim reći da smo tokom današnjeg sastanka potvrdili ono što smo već dugo govorili. Želimo jedino programske koalicije. Javnost treba da zna da smo krenuli na vrijeme s ovim procesom. Možda i prije vremena, jer zvaničnih rezultata još uvijek nema. Želimo raditi u interesu građana i što prije formirati vlast. Isključivo programska koalcija", kaže Milan Dunović ispred DF-a. 

"Ovo pokazuje da smo na dobrom putu i da je ovo prava stvar. Mi radimo samo u interesu građana. Ovo ne govori da mi smatramo da su izbori bili fer i pošteni. Ja već najavljujem žalbe CIK-u, a ako ne budu uvažene ići ćemo prema Sudu BiH. Mislimo da je bilo i izborne i postizborne krađe, u kojoj je najviše stradao naš predsjednički kandidat. Ipak smatramo da je mnogo važno što prije krenuti u rješavanje nagomilanih problema na svim nivoima vlasti. Želimo napraviti vrlo konkretan program u kojem će biti zastupljeno sve. Od reformi i zakona pa nadalje. Javnost će biti redovno informisana o procesu. Sve blagovremene infromacije bit će dostupne u svakom trenutku", ističe Damir Mašić ispred SDP-a. 

Koje su prve mjere?

"Jedna od stvari će biti sigurno zabrana stranačkog zapošljavanja. Nismo dogovorili još uvijek sve detalje, tek ćemo dorađivati taj dokument. Jedan od zakona će biti i zakon o porijeklu imovine. Ove stranke se osjećaju ideološki bliže", kaže Edin Forto.

"Ovo o čemu smo mi danas razgovarali isključivo se tiče Kantona Sarajevo. Teško je reći šta će biti na drugim nivoima vlasti. Jako je nezahvalno davati bilo kakve prognoze kada znamo da nikada vlast u Federaciji nije bila formirana prije marta naredne godine. Ovaj dogovor se tiče samo Kantona Sarajevo", ističe Damir Mašić.

Šest mandata koji nedostaju za formiranje vlasti?

"Ne postoje nikakve osnove za razgovaranje s SDA i BOSS-om u Kantonu Sarajevo. Sve ostalo je stvar dogovora i realizaciji programskog dokumenta koji će biti sastavljen od ova tri subjekta", kaže Mašić.

"SDA se automatski eliminiše iz ovog procesa iz jednostavnog razloga što mislimo da nisu konkretno odgovorili na zahtjeve građana. SDA nema taj kapacitet u ovom trenutku po našem mišljenju. Mi želimo raditi po programu. Ovo je isključivo programska koalcija i naš stav je jasan", kaže Mašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije