Mektić o migrantskoj krizi u BiH: Vlasniku Sedre dajemo na hiljade maraka mjesečno

O. K.
Mektić o migrantskoj krizi u BiH: Vlasniku Sedre dajemo na hiljade maraka mjesečno
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić održao je danas u Sarajevu press konferenciju na kojoj je bilo govora o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini. 

"Upravo sam završio sa ambasadorom Holandije u BiH na kojem smo razgovarali o migracijama. Ovo  što se kod nas dešava nije kriza koja je morala eskalirati na ovaj način. Ovo nije velika migrantska kriza, kao iz 2015. godine. Inače, u svim našim susjednim državama vidite da to nije dramatično, ali ovdje u BiH to predstavlja neriješivu enigmu, jer smo mi država koja funkcionira na bazi konsenzusa. Želim ukazati na činjenicu, jer smatram kako je BiH uređena, mi nismo u stanju da se nosimo niti sa jednom krizom. Mi imamo problem što nam migranti ulaze na istočnoj stranici granice", kazao je Mektić na početku obraćanja.

"Drugi su te probleme rješavali dok kod nas u BiH to predstavlja nerješiv problem. To se dešava zato što smo mi država koja se oslanja na koordinaciju. Do sada nisam htio da neke stvari iznosim, ali želim da ukazem na činjenicu da u ovakvom stanju kakvom se BiH nalazi, ne možemo se suprotstaviti nijednoj krizi", kazao je Mektić.

Migranti prolaze granicu BiH uz jako puno slabosti, i bez obzira što su ilegalno ušli i oni imaju pravo na humani tretman, kazao je ministar Mektić.

"Njihov je cilj zapadna granica naše zemlje i Evropa. Oni iskažu namjeru da ostanu u BiH i ostanu ovdje. Svega pet posto ljudi predalo je zahtjev za azil, a njihove zahtjeve ne možemo obraditi, jer su mahom nestali", dodao je Mektić.

Migranti su, kako je pojasnio ministar sigurnosti, najviše raspoređeni na prostoru USK, odakle im je cilj granica sa Hrvatskom i Schengen.

"Uspostavili smo više kampova u Krajini, od Sedre, Mirala do Bire. Investirali smo jako puno novca u adaptaciju objekta, dok se broj migranata nije povećavao. Dosta migranata koristilo je i privatni smještaj", pojasnio je Mektić, dodavši da je pokrenuta i adaptacija kasarne u Hadžićima kako bi se broj uz Krajine umanjio.

Ministar sigurnosti prisjetio se i sastanka iz jula mjeseca u Briselu kada je tema bila migrantska kriza.

"Tada je donesena odluka o prebacivanju migranata u Vučjak, a međunarodne institucije u BiH su kazale da neće financirati taj kamp jer je opasan po zdravlje. U Briselu smo dogovorili i izgradnju još jednog prihvatnog centra unutar BiH", kazao je Mektić.

Dodao je kako je jedan od zahtjeva da Vijeće ministara neće financirati izgradnju centara na privatnoj svojini.

"Mi želimo da u takve objekte investiramo novac i adaptiramo ih, pa da onda kada kriza završi, taj objekt ostane privatnom licu. To rade sve zemlje regiona, i nemoguće je da u BiH ne postoji objekat ili lokacija u državnom vlasništvu. Mi trenutno rentamo sve objekte od Sedre do Mirala", kazao je Mektić.

Dragan Mektić - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Dragan Mektić

Dotakao se i pisma vlasti iz USK, koji su predložili Medeno polje za novi centar.

"Vlasnik Sedre i te zemlje u Bosanskom Petrovcu je isti čovjek. Pa koliko ćemo mi to njemu novca dati samo za smještaj migranata. Po 80.000 KM mjesečno...", podvukao je Mektić.

Ministar sigurnosti kazao je da je unutar teritorije BiH postoji 5-6 lokacija, a nijedna lokalna zajednica nije htjela da ustupi prostor.

"To se desilo u Semizovcu, gdje postoji kasarna, i nakon našeg zahtjeva, OV Vogošća kaže da tu ne može biti prihvatni centar. Ja nemam načina da uđem u bilo koju lokaciju i napravim prihvatni centar", naglasio je Mektić.

Pozvao je lokalne vlasti u USK da dostave lokacije koje su u državnom vlasništvu.

"Ja vodim operativni štab na državnom nivou. Ali ne znam koliko ima štabova u našoj zemlji. Ja ne bježim od odgovornosti, ali sve što se mi dogovorimo, na lokalnom nivou se poništi. Srbija je napravila prihvatni centar u kojem smješta migrante. Naše rješenje je da nađemo lokacije i ima ih na pretek, od zatvorenih škola i fabrika do kasarni", dodao je Mektić.

Dodao je da je kamp Vučjak od početka bio nelegalan.

"Svaki dan se migranti gore privode, sada ih ima oko hiljadu, i onda kažu meni da taj problem rješavam, a taj centar je nelegalan od samog početka", rekao je Mektić.

Kazao je da je prilikom jednog sastanka u Velikoj Kladuši sjedio sa kćerkom Fikreta Abdića, Elvirom.

"Ja pitam šta ona radi ovdje, kaže pa eto ona je kćerka Fikreta Abdića. Nikad tokom svojih posjeta nisam razgovarao sa odgovornim osobama u USK. Niko ne renta objekte za smještaj migranata, samo mi to radimo", kazao je Mektić.

Dotakao se i Predsjedništva BiH odluke o angažiranju vojske.

"Molio sam Predsjedništvo BiH da pošalje nenaoružane vojnike na granicu, Dodik kaže ne može. Kada sam molio angažiranje Frontexa,on to nije dao. Šta je onda cilj? Da ih hvatamo u zraku? Ne moraju biti na istočnoj granici, neka dođu na granicu sa Hrvatskom, pa da se vidi ko kome uvaljuje probleme migranata", dodao je Mektić.

Kako je kazao, neko dobro koristi ovakvu situaciju u političke svrhe.

"Neko ovdje dobro lovi u mutnom i dobro naplaćuje ovu krizu", dodao je Mektić.

Mektić je i danas oštro reagirao na istupe nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića koji ga  je u utorak optužio da, kako je rekao, "dobrano kumuje neredu svojim stavovima".

"Mislim da se crkveni velikodostojnici treba da se bave mnogo ozbiljnijim pitanjima. Nisam htio da priču širim, da pričam o većim problemima s kojim se Crkva susreće. On kaže nije strukturalno formirana vlast, ustvari hoće reći da Dodik nije u vlasti", objasnio je Mektić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije