Zvizdić: Moramo provesti reforme iz Mišljenja Evropske komisije

O. K.
Zvizdić: Moramo provesti reforme iz Mišljenja Evropske komisije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić održao je danas press konferenciju nakon niza sastanaka u Poljskoj. 

Kako je kazao, veoma ga je obradovala vijest o rušenju ograde u Travniku.

"To predstavlja suživot i kretanje ka naprijed i pozdravljam taj potez", kazao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ovo pokazuje da smo spremni na suživot i da idemo naprijed i da iza sebe ostavimo tragove prošlosti i ono što nas razdvaja.

Na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana i čelnika EU bilo je govora o stanju na Zapadnom Balkanu, dodao je.

"Među temama koje smo otvorili su sigurnosna i politička situacija na Zapadnom Balkanu, kao i takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH. Dobili smo još i grant sredstva za izgradnju autoceste na koridoru 5C, te još grantova u iznosu od oko 200 miliona KM, koja će biti operativna kada krene izgradnja na koridoru 5C", istakao je Zvzdić.

Dodao je da su usvojene i brojne deklaracije kao što je deklaracija o priznavanju akademske titule u zemljama EU.

"To je dobra vijest za naše akademske građane i za mlade. Također je vrlo bitno da su zemlje Balkana opredijeljene su za put ka EU, a ono što je za nas važno jeste da provedemo reforme iz Mišljenja Evropske komisije. I mislim da iz jedne dejtonske faze u kojoj smo bili, sada ulazimo u briselksu fazu što je bazni cilj ovog saziva Vijeća ministara, a nadam se da će tako biti i sa narednim sazivom i sa svim vladama u BiH", kazao je Zvzdić.

Dodao je da su neke zemlje regiona već otvorile neka poglavlja u pregovorima, a da se naša zemlja nada da će kandidatski status dobiti u oktobru.

Kada se radi o smještaju porodica bivših boraca ISIL-a u Salakovcu, Zvizdić je kazao da je to izjava koju je dala ministrica Borovac, te da postoje samo informacije o trenutnom broju ljudi koji su u Salakovcu smješteni, a da se iščekuje oko 50 članova porodica.

Zamolio je nadležne za izgradnju autocesta da što prije krenu sa izgradnjom i povlačenjem sredstava za novee kilometare autoputeva. Kazao je da se ovdje radi o 11 dionica i oko 220 kilometra.

"Ono što je žalosno jeste da je to entitetska nadležnost. Mi obezbjeđujemo novac, a onda nemamo mogućnosti da sa njima upravljamo. Mora se ubrzati taj proces izgradnje, a ne da imamo primjer da se jedan tunel radi po 18 mjeseci", dodao je Zvizdić.

Kada se radi o formiranju Vijeća ministara, Zvizdić se složio sa jučerašnjom izjavom Izetbegovića da je potrebno oko tri mjeseca za formiranje Vijeća ministara.

Dodao je kako je sada potez na Predsjedništvu BiH.

"Vijeće ministara BiH radi u punom kapacitetu do izbora novog. Nema zagrade, ni zareza, ni tačke u Zakonu i Ustavu o tome. EU ima partnera u Vijeću ministara, evo ja sam predvodio delegaciju BiH na samitu na kojem smo dobili 200 miliona maraka granta. Ne bi oni tek tako davali taj novac. Kandidatski status nije uvjetovan Vijećem ministara. A to što mi imamo ovakvu političku scenu i politički folklor to je naš problem", kazao je Zvizdić, navodeći da je nemoguće da neko želi da se formira Vijeće ministara a da ne želi da poštuje odluke Predsjedništva BiH koje su važeće.

Govoreći o privremenom finansiranju institucija Zvizdić je kazao da je to nadležnost Ministartsva finansija i trezora BiH, te da vjeruje kako će finansiranje ići bez problema.

Govoreći o svojoj poziciji u Parlamentu BiH, Zvizdić je rekao kako ne razumije zašto se Parlament ne održava.

"Ovo je anti ustavno djelovanje i blokiranje rada Vijeća ministara BiH te nove većine koja je već formirana. Ovo je blokada najvećeg Parlamenta u BiH i najvišeg zakonodavnog organa u BiH. Trebali bi postaviti to pitanje, ko to blokira i zašto blokira, čiji su to interesi, stranački ili neki drugi. Ali na kraju želim samo poručiti ne dao mi Bog da ostanem mandatar dugo kao Nikola Špirić", kazao je na kraju Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije