Premijerka Nicola Strugeon: Škotska ima dugogodišnje veze sa BiH

Radiosarajevo.ba
Premijerka Nicola Strugeon: Škotska ima dugogodišnje veze sa BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dr.Denis Zvizdić susreo se u rezidenciji britanskog ambasadora u BIH, Edwarda Fergusona sa prvom ministricom Škotske, Nicolom Sturgeon, koja boravi u posjeti našoj zemlji.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na dosadašnjoj značajnoj prijateljskoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva u procesu bh. europskih i euroatlanskih integracija. Rekao je da je vidljivo kako je BiH visoko na listi prioriteta vanjske politike UK i da se zalaže da BiH bude na agendi prioriteta i Evropske unije.

Zvizdić se zahvalio na sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici u organizaciji britanske nevladine udruge "Remembering Srebrenica". Ministrica Surgeon je rekla da je ove godine četvrti put zaredom obilježen Dan sjećanja na žrtve Srebrenice u Londonu i drugim gradovima širom UK, kojem je prisustvovao veliki broj visokih zvaničnika.

Predsjedavajuci Zvizdić je informirao prvu ministricu Sturgeon o aktuelnoj situaciji u BiH i stepenu realizacije ciljeva iz reformske agende. Rekao je da je u protekloj sedmici finaliziran mehanizam koordinacije i da je uspostavljanjem ovog tijela ispunjen završni uslov koji će Bosni i Hercegovini omogućiti dobijanje pozitivnog mišljenja od EU i početak pripreme upitnika za BiH.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da evropski put sada ne može biti zaustavljen.

Tokom susreta, prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon je izjavila da joj je veoma drago što je posjetila Bosnu i Hercegovinu gdje je dočekana sa srdačnom dobrodošlicom.

"Iako su naše dvije zemlje geografski udaljene, prijatno sam iznenađena toplinom sa kojom mnogi u Bosni i Hercegovini govore o Škotskoj. Škotska ima dugogodišnje veze sa BiH, a tokom sukoba devedesetih Škotska je pružala pomoć i podršku onima kojima je bila potrebna. Ovaj susret je doprinio boljem razumijevanju napretka ostvarenog u BiH proteklih godina kao i budućih prioriteta zemlje. Željela bih naučiti na koji način možemo iskoristiti sjećanje na ono što se događalo devedesetih kako bi pomogli borbi protiv netolerancije i mržnje bilo gdje na svijetu", istaknula je ona.

Predsjedavajući Zvizdić i ministrica Sturgeon su razgovarali i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje i usaglasili se da postoji prostor za unaprjeđenje saradnje u narednom periodu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije