Premijer Novalić optimista nakon što su vlade FBiH i RS usaglasile dokument

Radiosarajevo.ba
Premijer Novalić optimista nakon što su vlade FBiH i RS usaglasile dokument
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Press Vlade FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je novinarima govorio o dokumentu koji predstavlja nastavak reformskih procesa.

Podsjetimo, entitetske vlade usvojile su danas na odvojenim sjednicima u Banjoj Luci i Mostaru dokument "Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019.- 2022. godina", izrađen u saradnji sa predstavnicima međunarodnih organizacija. 

"Današnjim usvajanjem želimo poslati poruku da su obje vlade opredijeljene kao socioekonomskim reformama, kako bi se ubrzao ekonomski rast i poboljšao životni standard građana BiH", naglasio je Novalić.

On je podvukao da je dokument usaglašen i a Mišljenjem Europske komisije, odnosno predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

"Usvajanjem dokumenta, oba entiteta su pokazala da je reformski put prioritetan zadatak svih nivao vlasti, što naravno ne znači da ne treba pristupiti što skorijem formiranju Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH", dodao je Novalić.

Premijer je istakao da su pred BiH tri godine pune izazova.

"Značajne reforme na poljima reforme zdravstva, restrukturiranja javnih preduzeća, unapređenje poslovne klime za cilj imaju osigurati brži ekonomski rast, te unapređenje položaja svih građana, a posebno mladih", naglasio je Novalić.

On je  naglasio da se reforme moraju provoditi na svim nivoima vlasti u skladu sa ustavnim ovlaštenjima i kompetencijama.

"Svi nosimo odgovornost za njihovu realizaciju", dodao je Novalić.

Prisutnima se obratio i Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera, koji je rekao da je dokument "Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019.- 2022. godina" u potpunosti usaglašen s programom ekonomskih reformi, te ekonomskom politikom Federacije BiH.

"Većina mjera će ići u smjeru unapređenja upravljanja, restrukturiranja svih nivoa sa osnovnim ciljem - povećanje efikasnosti i profitabilnosti javnih preduzeća, kao i transparentnosti i nadzora rada, gdje je Vlada FBiH već pripremila uredbu koja će se vrlo brzo naći na jednoj od njenih sjednica", precizirao je Miraščić, savjetnik premijera FBiH.

Naglasio je da treći segment odnosi se na sveobuhvatnu reformu sektora zdravstvenog osiguranja, gdje se predviđa niz mjera.

Vlade entiteta danas usvojile "Reformsku agendu 2": Evo šta je obećano

Vlade Federacije BiH i Republike Srpske podržale su danas dokument „ Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019.- 2022. godina". Naime ovaj dokument u javnosti je poznat i kao „Reformska agenda 2", a u prethodnom periodu pripreman u saradnji s Delegacijom Evropske unije u Sarajevu, te uz podršku Britanske ambasade.

"Prva mjera bi bila da se u saradnji sa Svjetskom bankom izvrši mapiranje i kompletna analiza svih dugovanja, neizmirenih dugova da bi se nakon toga pristupilo donošenju uredbe Vlade FBiH koja će spriječiti dalje nagomilavanje neizmirenih obaveza i dugova, da bi se nakon toga ušlo u finansijsku konsolidaciju javnih zdravstvenih ustanova, a samim tim i sveobuhvatnu reformu zdravstvenog sektora u cilju finansijske održivosti i unapređenja kvaliteta kompletnog zdravstvenog sistema", dodao je Miraščić.

Kako je kazao četvrti sektor odnosi se na pružanje prilika mladim, ženama i drugim ranjivim kategorijama u kontekstu posebnih kreditnih linija kako bi se maksimalno pospiješila njihova preduzetnička aktivnost, ali i smanjio odliv stanovništva.  

"U ovom segmentu govori se i o neusklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada, što će svi nivoi vlasti u okviru svojih nadležnosti pokušati provoditi", dodao je Miraščić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije