Prekinuta sjednica Vlade Brčko distrikta

Fena
Prekinuta sjednica Vlade Brčko distrikta
Sjednica Vlade Brčko distrikta koja je bila zakazana za danas prekinuta je kod utvrđivanja dnevnoga reda, a kao sporna točka našla se odluka o zaduženju Brčko distrikta po projektu "Luka Brčko" na temelju kredita Europske banke za obnovu i razvoj.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je u obraćanju novinarima kako je Vijeće ministara BiH i službeno obavijestilo javnost i institucije vlasti na svim razinama da je potpisan sporazum kojim su odblokirana donatorska sredstva po pitanju četiri kredita koja je dobila BiH, u iznosu od 46 miliona eura, gdje spada i spomenuti projekt u vezi s "Lukom Brčko".

Dodao je kako postoji potreba da Distrikt privede kraju ovu aktivnost čime bi sredstva postala operativna te da je europski povjerenik u svom pismu ranije upozorio Vijeće ministara BiH i druge razine vlasti da će spomenuta sredstva, ako se sva sporna pitanja ne riješe, biti preusmjerena.

"Ovakvim inzistiranjem bošnjačkih članova Vlade da se o ovoj odluci uopće ne raspravlja, s obzirom na to da smo imali upozorenje da će napustiti sjednicu ako se na dnevnom redu nađe ova točka, bojim se da je cjelokupni aranžman doveden u pitanje", kazao je Milić.

Osvrnuo se i na neprincipijelan rad onih koji rukovode skupštinskom većinom s obzirom na to da su, kako kaže, nezakazivanjem sjednica skupštinske većine, ugrozili i eventualni dogovor oko točaka dnevnoga reda za sjednicu Vlade.

"Još jednom pozivam one koji su odgovorni za funkcioniranje skupštinske većine da po utvrđenom poslovniku, pod hitno zakažu sjednice skupštinske većine, na kojima bi se raspravilo o ovim i drugim pitanjima", rekao je Milić.

Podsjetio je kako je BiH potpisala ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj, da je obavljena kompletna procedura koja uključuje ratifikaciju ugovora o zaduženju za brčansku Luku pred mjerodavnim institucijama BiH, da su dodijeljena donatorska sredstva Bosni i Hercegovini na nedavnom ministarskom sastanku u Trstu te da je praktično, po mišljenju mnogih, ova procedura na neki način i okončana.

"Nejasno je jesmo li mi već ušli u zaduženje i hoćemo li neusvajanjem ove odluke riskirati da ta sredstva odu na drugu stranu ili možda biti primorani da plaćamo penale zbog povučenih sredstava. O razlozima za to morate pitati one koji blokiraju i samo stavljanje na dnevni red ove točke i ne dopuštaju ni meni, ali i ostalim članovima Vlade da dođemo u priliku da glasujemo i da se sukladno s Poslovnikom o radu Vlade izjasnimo, što bi jedino bilo poslovnički ispravno. Suočeni smo s nekom vrstom ucjene da se sjednica Vlade neće održati ako se ta točka nađe na dnevnomu redu", ustvrdio je brčanski gradonačelnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije