Predstavnički dom PFBiH Deklaracijom osudio govor mržnje

Fena
Predstavnički dom PFBiH Deklaracijom osudio govor mržnje
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donio je danas na sjednici Deklaraciju kojom osuđuje govor mržnje.

Deklaracija se u preambuli poziva na potrebu dosljednog provođenja domaćih, ali i međunarodnih dokumenata kojima se nastoji zabraniti i sankcionirati govor mržnje, kao što su Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Preporuka Vijeća Evrope o govoru mržnje, Konvencija o kibernetičkom kriminalu te Dodatni protokol uz tu konvenciju.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta osuđuje Deklaracijom govor mržnje te izražava spremnost na dodatni angažman u borbi protiv te pojave i poziva na angažman sve intitucije radi sprečavanja i sankcioniranja.

I organi svih nivoa vlasti te nosioci javnih funkcija pozvani su da se ustručavaju od govora mržnje i bore se protiv tog zla.

Vijeću ministara BiH i entitetskim vladama je upućen poziv Deklaracijom na dosljedno provođenje međunarodnih dokumenata, posebno Dodatnog protokola uz Konvenciju o kibernetičkom kriminalu, ratificirang 2006. radi sprečavanja i sankcioniranja govora mržnje.

Predstavnički dom ukazuje Deklaracijom na potrebnu dosljednu primjenu krivičnog zakonodavstva i eventaulno pooštravanje zakonskih odredbi o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje.

Mediji su pozvani da se sveobuhvatno, interdisciplinarno i interaktivno bore protiv govora mržnje i maksimalno kontroliraju svoje sadržaje te onemoguće slučajeve zloupotrebe medijskog prostora za plasiranje govora mržnje, kao i da doprinesu upoznavanju javnosti o tome šta je govor mržnje i kako se sankcionira.

Deklaracija  posebno ukazuje na rastući problem zloupotrebe interneta u svrhu širenja govora mržnje te ukazuje na potrebu jačanja svijesti javnosti, civilnog društva i svih organa vlasti o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje i primjerenim odgovorima na njih.

Organizacije civilnog društva prihvataju se Deklaracijom kao partneri u borbi protiv govora mržnje i ohrabruju u aktivnostima protiv te pojave.

Predstavnički dom poziva institucije svih nivoa vlasti  u BiH na provedbu zakona a pravosudne organe na maksimalni angažman na sprečavanju i sankcioniranju govora mržnje.

Posebnu zabrinutost Predstavnički dom izražava zbog sve prisutnijeg govora mržnje kojim se širi, podstiče, promovira i opravdava terorizam - najveća sigurnosna prijetnja današnjice te zahtijeva puni angažman nadležnh institucija i društva u cjelini radi sprečavanja i sankcioniranja takvih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, navedeno je također u Deklaraciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije