Predstavnički dom odobrio Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije

Fena
Predstavnički dom odobrio Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova na vanrednoj sjednici Nacrt zakona o zaštiti prijavilaca korupcije.

Taj zakon predložila je Federalna vlada i propisala zaštitu osobama koje se odluče prijaviti korupciju, što, između ostalog, znači zagarantiranu anonimnost prilikom prijavljavanja korupcije kao štetne radnje ili krivičnog djela (ako prijavitelj smatra da je, u konkretnom slučaju, korupcija zadobila i takvu težinu).

Iz poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH predlagaču je sugerisano da u daljnjoj proceduri ovog zakona proširi definiciju korupcije budući da je, po mišljenju ovog kluba, u sadašnjem tekstu definirana najviše kao zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja.

Budući zakon predviđa kazne za prekršitelje i službe koje odbijaju procesuirati prijavljivanje korupcije, ali i za prijavitelje koji eventualno zloupotrebljavaju njihov status tražeći naknadu za prijavljivanje ili znajući da su podaci koje iznose neistiniti.

Ubrzo nakon odobravanja ovog zakona, okončana je vanredna sjednica Predstavničkog doma, a početak naredne, također vanredne, najavljen za 16.00 sati.

Jedina predložena tačka dnevnog reda tog zasjedanja je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Poslanici iz Kluba HDZ-HNS neće prisustvovati niti učestvovati u radu Predstavničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora, saopćili su u međuvremenu, jer smatraju da je predstojeće zasjedanje zakazano suprotno Poslovniku, tek dva i po sata prije najavljenog početka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije