Parlament FBiH ipak dao saglasnost za kineski kredit za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla

Radiosarajevo.ba
Parlament FBiH ipak dao saglasnost za kineski kredit za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Zastupnički dom PFBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne bane Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Većinom gasova je također podržana odluka o davanju prethodne saglasnosti Federalnom ministrarstvu energije, rudarstva i industrije u postupuku pribavljana energetske dozvole u ovom projektu.

Odluke su odobrene s više od 70 glasova i šest uzdržanih.

Podsjećamo, direktor Sekreterijata Energetske zajednice Janez Kopač ranije je izjavio novinarima da se Energetska zajednica ne protivi izgradnji Bloka 7 TE Tuzla.

Pojasnio je da je sama investicija u Blok 7 dobra jer se radi o zamjeni bloka, za što je krajnje vrijeme pošto su emisije iz postojećih blokova neodržive.

„Sekreterijatu Energetske zajednice ne smeta što to kreditira kineska banka, niti što se ulaže u ugalj iako nismo baš sretni zbog toga, ali inzistiramo da se poštuju propisi Europske unije po pitanju državne pomoći koji su ujedno i propisi Bosne i Hercegovine“, rekao je Kopač.

Naveo je da je državna pomoć u vidu garancije za kredit dozvoljena, ali da ta garancija smije biti samo do 80 posto iznosa kredita.

Kopač je dodao da taj kreditni ugovor predviđa da Federacija BiH otplati kredit u slučaju da Elektroprivreda BiH ne bude u mogućnosti, ali i da će pokriti i sve ostale vezane troškove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije