Predstavnici Općine Centar posjetili Srebrenicu

Radiosarajevo.ba
Predstavnici Općine Centar posjetili Srebrenicu
Foto: Općina Centar / Predstavnici Općine Centar u Srebrenici

Delegacija Općine Centar, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, u četvrtak, 4. jula 2019. godine boravila je u posjeti Srebrenici, gdje su položili cvijeće na spomen-obilježje, te minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast svim žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Ove godine, kada se obilježavaju 24 godine sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, vijećnici Općinskog vijeća Centar, predstavnici boračkih udruženja i uposlenici središnje sarajevske općine obišli su Memorijalni centar Potočari gdje ih je dočekao Nesib Smajić, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica.

Nakon polaganja cvijeća, predstavnici Općine Centar posjetili su Spomen-sobu koja se nalazi u bivšoj fabrici akumulatora i prisustvovali projekciji dokumentarnog filma o stradanju Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

U okviru ove posjete načelnik Ajnadžić potpisao je ugovor sa pet porodica sa područja Srebrenice o dodjeli finansijskih sredstava za sufinansiranje sanacije neuslovnih stambenih jedinica u svrhu podrške održivom povratku, u pojedinačnim iznosima od dvije hiljade konvertibilnih maraka.

Također, prilikom jučerašnje posjete načelnik Ajnadžić je zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić obišao Medžlis Islamske zajednice u Srebrenici, gdje su se susreli sa predsjednikom Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Farukom ef. Hasanovićem.

Kako Općina Centar već godinama kao pomoć održivom povratku izdvaja značajna finansijska sredstva općinama, nevladinim organizacijama i pojedincima za sufinansiranje rješavanja infrastrukturnih problema povratnika i obnovu vjerskih objekata, s tim u vezi jučer je potpisan ugovor između ove lokalne zajednice i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica o dodjeli 5.000 KM za sufinansiranje realizacije projekta sanacije krova i krovne konstrukcije Bijele džamije u Općini Srebrenica.

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić iskazao spremnost Općine Centar da nastavi dobru saradnju i finansijsku podršku projektima od značaja za lokalnu zajednicu u Srebrenici, posebno za povratničku populaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije