Objavljen registar boraca na osnovu kojeg će se znati koliko je ko dobio od države

A. B.
Objavljen registar boraca na osnovu kojeg će se znati koliko je ko dobio od države
Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u FBiH Salko Bukvarević danas je zajedno s kantonalnim ministrima za boračka pitanja i predstavnicima boračkih udruženja prezentirao Registar korisnika boračko-invalidske zaštite.

Ministar Bukvarević je istaknuo da od danas postoji jedinstveni registar boraca u kojem se jasno vidi naknada svakog borca i njihovih porodica. Prema riječima, ministra, cilj je da registar bude dostupan institucijama BiH, rješavanaj pitanja branilaca i njihovih porodica, ali i da se na lakši način dođe do svakog borca

"Trenutno imamo korisnike prava na RVI, porodične invalidne, naknade za najviša ratna priznanja i ostalo. Ukupno je 92.529 imena, od čega na RVI otpada nešto više od 47.000. Kada su u pitanju porodične invalidnine, tu je nešto manje korisnika i sve je raspoređeno i uspostavljeno prema kantonima", naglasio je Bukvarević.

registar_boraca_RSA (4).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Istaknuo je kako će se sada konačno moći vidjeti koliku branioci i članovi njihovih porodica primaju visine naknade. 

Danas su također uručeni pristupni kodovi rukovodiocima federalnih i kantonalnih institucija kako bi i oni mogli pratiti spisak i registru. 

 "Jedinstveni registar boraca se satoji od imena boraca i popisa o visini njihove i naknade njihovih porodica. On je danas dostupan svim državnim institucijama, ali s pristupnim kodovima. Jedinstveni registar boraca će biti ažuriran svaki mjesec i bit će sve transparentno i vrlo jasno istaknuto. Svih deset općina i devet kantona su ažurirani i iz tog sistema povlačimo sve podatke o korisnicima koji pružaju mjesečne naknade prema bilo kojoj osnovi", rekao je federalni ministar Salko Bukvarević te dodao kako će se uspostavom jedinstvenog registra boraca u svakom trenutku znati koliko je ko dobio od države.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije