Predstavljen Balkanski barometar: Pogledajte šta najviše brine građane BiH i Regiona

Fena
Predstavljen Balkanski barometar: Pogledajte šta najviše brine građane BiH i Regiona
FOTO: Fena / U Sarajevu predstavljen Balkanski barometar

Rezultati Balkanskog barometra, koji su danas predstavljeni u Sarajevu, pokazali su da Bosna i Hercegovina ima najmanje zabilježenih otkaza u regionu, a šest posto građana reklo je da su tokom protekle godine izgubili posao.

“Broj ekstremnih pesimista kada je riječ o izgledima za pristupanje EU opao je za 10 postotnih bodova i trenutno iznosi 29 posto”, rekla je na današnjoj pres-konferenciji generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Skoro polovina, 48 posto, privrednika izvijestilo da su tokom protekle godine imali problema u popunjavanju upražnjenih radnih mjesta.

“Samo četvrtina privrednika u Bosni i Hercegovini smatra da je njihova ekonomija dobro donosno odlično mjesto za ulaganje”, dodala je Bregu.

Također, BiH zabilježila je povećanje broja ispitanika koji su pokazali optimizam.

Građani Crne Gore se osjećaju najviše dobrodošlim bilo gdje u regionu, njih 52 posto, dok je Crna Gora mjesto najvećeg postotka ispitanika koje zagađenost uopšte ne brine (47 posto).

Građani Makedonije su među najzabrinutijim u regionu u pogledu klimatskih promjena i zagađenja sa 82 posto odnosno 78 posto, te najviše imaju nepovjerenja u pravosuđe i medije u odnosu na bilo koju drugu ekonomiju zapadnog Balkana.

Srbija se može pohvaliti najvećim brojem građana, njih 39 posto, koji su zadovoljni sigurnosnom situacijom. Također, u ovoj zemlji mišljenje privrednika o važnosti regionalne saradnje naglo je poraslo sa 46 posto prošle godine na 69 posto ove godine, kao i mišljenje u pogledu članstva u EU sa 34 posto 2018. na 65 posto ove godine.

Albanija je zemlja koja najviše podržava članstvo u EU od svih ekonomija regiona. Četrdesetjedan posto građana, najviši procenat u regionu, smatraju da je naporan rad ključan za uspjeh u životu.

Najviši procenat u regionu - 41 posto građana Kosova je izjavilo da je zadovoljno sa finansijskom situacijom svog domaćinstva. Također, na Kosovu 39 posto građana vjeruje da će stanje njihove ekonomije biti bolje u narednih 12 mjeseci.

Sagledavanje viđenja javnosti i privrednika, što je obuhvaćeno Balkanskim barometrom, rađeno je od decembra 2018. do januara 2019. godine. Podaci su pokazali da je veći broj ispitanika i dalje negativan nego pozitivan u pogledu svoje trenutne situacije i izgleda za budućnost.

Ove rezultate Bregu je predstavila učesnicima sastanka Vijeća za regionalnu saradnju, koji je jutros u Sarajevu otvorio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije