Sastanak u Beogradu: Vučić predložio modalitete za rješavanje granice sa BiH

E. H.
Sastanak u Beogradu: Vučić predložio modalitete za rješavanje granice sa BiH
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održali su danas u Beogradu sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, u okviru posjete Srbiji.

Nakon sastanka javnosti su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i domaćin sastanka predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istaknuo kako je odnos sa BiH ocjenjuje kao odnos "koji nije loš".

"Mi smo imali sinoć svečanu večeru. Imali smo više radnu nego svečanu i održali smo duge razgovore, najviše vremena smo proveli u razgovorima. Naši ekonomski rezultati u saradnji Republike Srbije i BiH su, rekao bih, čak iznad nivoa naših političkih odnosa koje ne bih ocijenio kao loše. Kada govorim o ekonomskim rezultatima, međusobna razmjena Srbije i BiH iznosi 1.424 milijardi eura i svake godine raste za novih 200 miliona eura, što BiH svrstava na mjesto jednog od najznačajnijih vanjskoekonomskih partnera Srbije", istaknuo je Vučić.

On je pojasnio kako su timovi Srbije i BiH u prethodnom periodu prevazišli razne barijere, te da u budućnosti ove dvije zemlje očekuje rješavanje još nekoliko problema

"Ključne političke teme o kojima su razgovarali jesu uređenje naših političkih odnosa i da gledamo kako da izbjegavamo problematična pitanja. Jedno od pitanja bilo je razgovor o autoputu Beograd - Sarajevo. Srbija je iznijela nedvosmislen i mislim fer stav i pokazali smo šta želimo da gradimo na tom koridoru, a već smo počeli neke radove između Čačka i Požege, čime približavamo Sarajevo Beogradu. Prihvatili smo i stav članova Predsjedništva BiH koji nisu donijeli konačnu odluku o ovom autoputu, a mi smo odlučni da čim oni donesu svoju odluku isfinansiramo svako rješenje koje usvoje. Drugo pitanje je bilo pitanje uređivanje naših granica i mi smo danas davali našim prijateljima prijedloge u vezi sa granicom Srbije i BiH. Vjerujemo da smo dobili načelnu saglasnost, da se članovi Predsjedništva BiH slažu s tim, a ideja je bila da bismo željeli imati HE Zvornik i Bajna Bašta u cjelini na području Srbije. A mi smo za to spremni ponuditi zemlju na području Srbije koju bi BiH mogla koristiti za šta god želi. Treće pitanje je da je stav Predsjedništva BiH dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije", zaključio je Vučić.

Nakon njega o ovom sastanku govorio je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Teme o kojima su se govorili briljantno su uređivale naše međusobne odnose, posebno kada je riječ o ekonomskoj saradnji koja je sjajna. Kada je riječ o našem stavu u BiH, naš zajednički stav je da moramo riješiti dobrosusjedska pitanja i pitanja granica sa Srbijom, kako smo to uradili s Crnom Gorom, kao i sva pitanja koja nas čekaju u vezi sa Srbijom", kazao je Čović.

On se zahvalio srbijanskom predsjedniku na prilici da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima, kao što su neriješeno pitanje granice ili autoputa koji će povezivati Sarajevo i Beograd, a koja se mogu pojaviti kao prepreka na europskom putu BiH.

Novinare prisutne na press konferenciji zanimalo je o čemu su sve razgovarali članovi Predsjedništva BiH i delegacija predsjednika Srbije, te je srbijanski predsjednik otkrio da nije bilo razgovora o problemu generalu Đukića i sličnim pitanjima. 

" Mi smo ponudili varijantu u kojoj bi bilo gdje na teritoriji Srbije ponudili BiH dio teritorije za razmjenu, ali smo ponudili i da razgovaramo o drugim modalitetima, kako bismo dobili međunarodno pravnu državnost na toj teritoriji. No, riječ je o nevjerovatno malom parčetu zemlje, od kojeg mi danas pravimo veliki problem. Mi nudimo zamjenu, jer je riječ o izuzetno važnom objektu za Srbiju, a ostaje da se vidi da li će biti prihvaćeno ovo rješenje od BiH", istaknuo je Vučić.

Čović je dodao i kako će Predsjedništvo BiH vrlo brzo zauzeti stav u problemu rješavanja granice, te da će to biti stajalište Bosne i Hercegovine, a ne "bošnjačka, hrvatska i srpska politika".

Posebno je bio zanimljiv stav Aleksandra Vučića nakon novinarskog pitanja o isplati naknada za korištenje vodnih resursa. On je pojasnio kako "BiH nema nikakvu pravnu osnovu da dobije te naknade", te da su zbog plavljenja pojedinih bh. općina odlučili "pokloniti novac, jer neka mjesta koja su poplavljena uopće ne vrijede toliko novca".

"Uvijek me pitaju za to i mi uvijek odlučujemo da vam partnerski pomognemo. Ali zašto, recimo, ja ne tražim da mi se isplati šteta za zapaljenu kuću mog oca u Bugojnu. A  sve su kuće Vučića spaljene u Bugojnu, ali nikada to nisam potegao", zaključio je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije