Reakcije / Predsjedništvo: BiH će biti predana članica Komitetu za svjetsku baštinu

14. 11. 2017. u 16:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Predsjedništvo BiH pozdravlja današnju odluku Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije za svjetsku baštinu o izboru Bosne i Hercegovine za članicu Komiteta za svjetsku baštinu.

Također, Predsjedništvo izražava zahvalnost svim državama koje su podržale izbor Bosne i Hercegovine u Komitet za svjetsku baštinu.

Uvjereni smo da će posvećenost očuvanju i obnovi kulturne baštine koju smo do sada pokazali, činiti Bosnu i Hercegovinu predanom članicom Komiteta za svjetsku baštinu, naveli su iz ove institucije.

Glavni cilj Bosne i Hercegovine, kao člana ovog tijela, bit će zaštita i promoviranje Konvencije o svjetskoj baštini kao najvažnijeg globalnog instrumenta za prenošenje svjetske kulturne baštine budućim generacijama.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Izvještaj Vijeća ministara BiH o aktivnostima u okviru procesa europskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije. Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara BiH da u saradnji s Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, vladama kantona i Vladom Brčko Distrikta poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnije dostave odgovora iz člana 1. Evropskoj komisiji. Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara BiH da poduzme sve neophodne korake za što skorije održavanje sjednice Kolegija za evropske integracije s ciljem rješavanja spornih pitanja iz odgovora na Upitnik Evropske komisije i o rezultatima izvijesti Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Izvještaj o realizaciji aktivnosti u vezi s ispunjenjem uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP).

Također, prihvatili su poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za zvaničnu posjetu Republici Srbiji od 6. do 7. decembra 2017. godine.

Predsjedništvo BiH odaje priznanje pripadnicima Oružanih snaga BiH za izvanredne rezultate i profesionalnost u izvršavanju zadataka u misiji „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan. Svojim izvanrednim rezultatima kontigent Oružanih snaga BiH doprinosi jačanju ugleda i promociji Bosne i Hercegovine kao odgovorne članice međunarodne zajednice i pouzdanog partnera u operacijama podrške miru. U ime Predsjedništva BiH priznanje će uručiti predsjedavajući Predsjedništva BiH tokom posjete pripadnicima Oružanih snaga BiH u misiji „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan, koja će biti realizirana u periodu od 20. do 23. novembra 2017. godine.

Data je saglasnost za otvaranje konzularnog ureda Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjoj Luci, sa sjedištem u Trebinju. Ovaj konzularni ured, u okviru konzularnog područja, obuhvatat će općine Trebinje, Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, Istočni Mostar i Nevesinje.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o zvaničnoj posjeti delegacije Ministarstva odbrane BiH Republici Austriji.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, Sporazum između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Narodne Republike Kine o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu, Amandman na Sporazum o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim stambenim programom - BiH2 (2013) i u vezi s drugim potprojektom u okviru Programa stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini i Nota sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o tehničkoj saradnji za 2014. godinu.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju u vezi sa zajedničkim vojnim vježbama i obukom na teritoriji članica potpisnica Američko-jadranske povelje A5 i Protokola između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja i nauke Republike Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja.

Donijeta je Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlada ostalih članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi o aranžmanima zemlje domaćina za Sekretarijat Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi.

Donesene su i odluke o ratifikaciji Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i Sporazuma o zajmu (Projekt podrške zapošljavanju) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

NEMA KOMENTARA