BiH / Recep Tayyip Erdogan uz najviše državne počasti dočekan u Predsjedništvu

20. 05. 2018. u 12:41:00 E. H.

Shares:0

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, uz brojnu delegaciju, dočekan je uz brojne državne počasti i jake mjere osiguranja ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Erdogan je u BiH doputovao s namjerom da se sastane sa državnim vrhom, ali i kako bi održao politički miting u dvorani Zetra za svoje pristalice iz cijele Europe.

Ipak, prvenstveno, turski predsjednik sastat će se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kada bi trebali razgovarati o brojnim pitanjima između dvije zemlje, posebno kada je riječ o političkoj, ekonomskoj, regionalnoj i trgovinskoj saradnji, ali i o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd.

Nakon sastanka Izetbegovića i Erdogana bit će održana konferencija za medije, na kojoj će biti iznesene ključne poruke dvojice lidera.

Također, Erdogan će tokom dana posjetiti i mezarje Kovači, kako bi odao počast prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću.

Erdoganova supruga će, također, prisustvovati svečanom otvorenju obnovljene Klinike za hematologiju na KCUS-u.

Centralni događaj Erdoganove posjete planiran je u Zetri, gdje će turski predsjednik prisustvovati Generalnoj skupštini Unije turskih europskih demokrata, a predviđeno je da se na skupu pred oko 15.000 građana pored Erdogana obrati i Izetbegović.

Krajem dana Erdogan će u društvu Izetbegovića prošetati Baščaršijom te će klanjati akšam namaz u Begovoj džamiji.

NEMA KOMENTARA