Predsjednik Skupštine RS-a: Nikada nećemo slaviti 1. mart, imamo 9. januar

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Skupštine RS-a: Nikada nećemo slaviti 1. mart, imamo 9. januar
Foto: NSRS / Nedeljko Čubrilović
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je da je za manji bh. entitet "neprihvatljivo obilježavanje 1. marta koji se slavi kao Dan nezavisnosti BiH.

Čubrilović je poručio da RS, njene institucije i srpski narod "nikada neće prihvatiti proslavu 1. marta,jer su i referendum o otcjepljenju BiH od tadašnje države Јugoslavije, koji je održan tog dana 1992. godine protiv volje srpskog naroda i gnusno ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, bili uvod u tragičan ratni sukob".

"RS i srpski narod slave 9. januar – dan proglašenja Republike Srpske, a praznujemo i datum potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan tragični ratni sukob. Ni jedan naš zakon ne poznaje 1. mart, a zakon o praznicima nikada nije donesen u Parlamentarnoj skupštini BiH, tako da za nas dan nezavisnosti BiH ne postoji“, istakao je Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je naglasio da stalni pokušaji nametanja praznika u BiH, bez saglasnosti i volje srpskog naroda i zajedničkih organa i institucija, samo vode dodatnoj destabilizaciji zemlje i jačanju nepovjerenja.

"Datum koji je simbol podjela, preglasavanja, nametanja volje i tragičnog ubistva srpskog svata, a što je bilo uvod u kasnije krvave sukobe, RS ne može i neće nikada slavi", poručio je Čubrilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije