Predsjednik nepriznate Južne Osetije na obilježavanju 9. januara

Radiosarajevo.ba
Predsjednik nepriznate Južne Osetije na obilježavanju 9. januara
Foto: EPA / Anatoly Bibilov
Predsjednik nepriznate Južne Osetije Anatoly Bibilov prisustvovat će u Banjoj Luci svečanostima povodom obilježavanja 9 januara, neustavnog "Dana RS-a".

Tokom zvanične posjete manjem bh. entitetu sastat će se s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, objavljeno je na siteu predsjednika nepriznate Južne Osetije.

Za sutra je planirano potpisivanje memoranduma o saradnji RS-a i Južne Osetije.

Memorandum će potpisati ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Zlatan Klokić i predsjednik Južne Osetije Anatoliy Bilibov.

Memorandum će biti potpisan u Administrativnom centru Vlade u 11.00 sati, najavljeno je iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Osim toga, planirano je potpisivanje protokola o saradnji između partije Jedinstvena Osetija i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

U sastavu delegacije nepriznate Južne Osetije bit će ministar spoljnih poslova Dmitrij Medojev, šef administracije predsjednika Igor Kozajev i savjetnik ministra spoljnih poslova Gela Valijev.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim 9. januar, "Dan RS-a“, a Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Država u državi

Južna Osetija je de facto nezavisna republika koja se nalazi unutar međunarodno priznate Gruzije. Službeno zemlju priznaju i s njom imaju uspostavljene diplomatske odnose Rusija, Nikaragva, Venezuela i Nauru, također je priznaju i Abhazija i Pridnjestrovlje koje međutim i same imaju neriješen status.

juzna_osetija.jpg - undefined

Ipak, njezino odvajanje za sada nije priznala niti jedna međunarodna organizacija (kao UN, OSCE, EU itd.).

Gruzija ne priznaje Južnu Osetiju ni kao zasebno područje niti kao nezavisan entitet.

Ujedinjeni narodi, Europska unija, OSCE, Vijeće Europske Unije, NATO i većina zemalja svijeta priznaju Južnu Osetiju kao integralni dio Gruzije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije