"Predsjednik Borut Pahor je protiv podjele BiH i prekrajanja granica"

5
Radiosarajevo.ba
"Predsjednik Borut Pahor je protiv podjele BiH i prekrajanja granica"
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Borut Pahor

Nakon što su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović danas potvrdili da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete Sarajevu, na susretu s članovima kolektivnog BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije, te pitao "može li se naše zemlja mirno razići", potražili smo komentar u Uredu predsjednika Slovenije.

Iz ureda predsjednika Slovenije nisu demantirali navode Komšića i Džaferovića, ali su pojasnili.

"Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, europske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosljedno naglašava. Predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Europske unije. Dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Europske unije, koji bi obuhvatio i BiH koja je trenutno najslabije formalno povezana s EU", prenijeli su za Radiosarajevo.ba.

Naglašavaju da je predsjednik Pahor redovno protivi idejama raspada BiH i prekrajanja granica na zapadnom Balkanu, te, štaviše, upozorava na njih.

"U tom kontekstu, uslijed zabrinutosti zbog pojave ovih ideja, pitao je o tome sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo", naveli su.

Iz Pahorovog ureda podsjećaju na dio govora predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora koji je održao 25. septembra 2020. u Skupštini Republike Sjeverne Makedonije:

"Želio bih naglasiti svoju procjenu, koja je važna, ako je točna: ako se ne dogodi proširenje Europske unije ili proširenje bude prekasno, polako će se u toj regiji pojaviti teza da raspad bivše Jugoslavija još uvijek nije završen. Iz historijskog iskustva znamo da je vrlo malo mogućnosti da se takav proces odvija mirno i bez sukoba koji bi mogli utjecati na sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi, zbog čega sam mnogo puta rekao da je proširenje Europska unija na Zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje koje zahtijeva još bolje promišljenu strategiju Evropske unije".

U svjetlu europske perspektive Zapadnog Balkana, predsjednik Slovenije, kako je portalu Radiosarajevo.ba potvrđeno, priprema sastanak lidera inicijative Brdo - Brijunski proces, koji se očekuje u maju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije