Predsjednik Bjelorusije pozvao članove Predsjedništva BiH na Evropske igre

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Bjelorusije pozvao članove Predsjedništva BiH na Evropske igre
Foto: RSA / Članovi Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Bjelorusije za BiH Aleksandra Ponomareva kada je konstatirano da bilateralni odnosi nisu opterećeni otvorenim pitanjima.

Istaknuto je da postoji obostrana spremnost za njihovim unapređenjem, s posebnom zainteresiranošću za poboljšanje privredne, kulturne, obrazovne te saradnje u oblastima turizma i sporta.

Razgovarano je o potrebi jačanja saradnje i razmjeni posjeta na svim nivoima, te ugovornog reguliranja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Ambasador Bjelorusije prenio je poziv predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka Predsjedništvu BiH za prisustvo otvaranju 2. Evropskih igara u Minsku.

Također, Milorad Dodik primio je danas akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Kraljevine Belgije za BiH Ghislaina D‘Hoopa, a istaknuto je da dvije zemlje bilježe 25 godina diplomatske saradnje bez otvorenih pitanja.

Obostrano je ocijenjeno da treba raditi na intenziviranju ekonomske i kulturne saradnje, a u isto vrijeme naglašen je značaj razmjene posjeta na svim nivoima i održavanja dinamike susreta u kontekstu daljnjeg unapređenja odnosa i saradnje dviju zemalja.

U prethodnom periodu je uspostavljena dinamika susreta zvaničnika dviju zemalja kroz bilateralne posjete i na marginama multilateralnih skupova.

Ambasador Belgije je potvrdio nastavak podrške BiH na integracijskom i reformskom putu, uz neophodnost ispunjavanja uvjeta te je izrazio uvjerenje da će misiju posvetiti saradnji u daljnjem jačanju dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Pored ambasadora Bjelorusije i Belgije, Dodik je primio i akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Republike Estonije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Kristi Karelsohn.

Dodik je tokom susreta s ambasadoricom Karelsohn istaknuo značaj dobre bilateralne saradnje s Estonijom, posebno kroz njenu ulogu punopravne članice EU. Iskazao je zahvalnost za dosadašnju podršku Estonije na putu BiH ka EU.

Naglasio je važnost intenzivnije saradnje u oblastima poput ekonomije, privrede, turizma, kulture, obrazovanja, te u informaciono-tehnološkom sektoru. Izrazio je uvjerenje da će iskustva Estonije pomoći BiH u pogledu perspektive pridruživanja EU.

Ambasadorica Karelsohn je potvrdila zainteresiranost Estonije da pomogne BiH na putu ka EU. Također je kazala da će na obostranu korist raditi na unapređenju bilateralnih odnosa, te razvijati saradnju u svim područjima od interesa za BiH i Estoniju. Naglasila je će integriranje BiH u Evropsku uniju dodatno unaprijediti odnose dvije zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije