Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dočekala svečana garda

Radiosarajevo.ba
Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dočekala svečana garda
Foto: ATV / Pred sastanak Dodika i pape Franje u središtu Rima

Pred sastanak Milorada Dodika i pape Franje u središtu Rima postrojena je i garda koja je dočekala predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, javlja RTRS.

U pratnji Milorada Dodika je i predsjednica RS Željka Cvijanović.

Sastanak će trajati 45 minuta, iako je običaj da sastanci sa poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta, saznaje RTRS.

RTRS saznaje da će nakon sastanka biti održan i bilateralni razgovor sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

I taj sastanak će trajati 45 minuta.

Dodik je ranije najavio da će tokom zvanične posjete Vatikanu pokušati da objasni papi Franji kakve su zločine ustaše učinile Srbima u Drugom svjetskom ratu i potrebu da se to tako predstavi u svijetu.

On je rekao da će papu obavijestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat RS i Srbije.

Tokom posjete će, kaže, biti razgovarano o odnosu BiH i Vatikana, ali o dešavanjima u svijetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu, jer i sam papa Franjo snažno promoviše saradnju i mir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije