Predrag Kojović nakon presude Karadžiću: Masovne grobnice svjedoče o njegovoj politici zla

Radiosarajevo.ba
Predrag Kojović nakon presude Karadžiću: Masovne grobnice svjedoče o njegovoj politici zla

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović reagirao je na današnju presudu Radovanu Karadžiću, kojom je Haški tribunal utvrdio odgovornost ratnog političkog lidera Republike Srpske za genocid i zločine protiv čovječnosti - pozivom da sve one koji znaju istinu pomognu u pronalaženju neotkrivenih grobnica žrtava i širenju činjenica o razmjerama Karadžićevih zločina.

"To bi bila ljudska, moralna gesta prema porodicama stradalih, i polazni osnov za izgradnju međuetničkog povjerenja i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini", kazao je.

Također, Kojović je naglasio da se u Haškom tribunalu nije sudilo srpskom narodu, već zločinačkom političkom projektu, te da nove generacije ne smiju dopustiti da im se političkim manipulacijama nametne teret zločina. "Naša dužnost je da porodicama osiguramo smiraj, da žrtvama pružimo utjehu, a da generacije koje dolaze učimo istini", kazao je Kojović.

"Današnji dan i ono čemu svjedočimo predstavljaju ključni prilog utvrđivanju činjenica, te historijskoj i pravnoj istini o zločinu genocida, posebno pitanju odgovornosti političkog i vojnog vrha Republike Srpske u planiranju i provedbi genocida i etničkog čišćenja u ratu u Bosni i Hercegovini. Pred Haškim tribunalom je suđeno jednoj politici zločina, suđeno je Radovanu Karadžiću kao lideru te politike. Pozivam generacije koje dolaze da za svoje uzore izaberu Srđana Aleksića i Lazara Manojlovića, a ne zločince odgovorne za genocid", dodao je Kojović.

"Ne postoji kolektivna krivnja, ali mi Srbi kojima je BiH domovina i koju želimo graditi kao modernu, građansku evropsku državu, moramo preuzeti moralnu odgovornost za ono što su ratni lideri takozvane "Srpske republike BiH" propagirali i uradili. Nemojte propustiti historijsku priliku da poručite onima koji veličaju lik i djelo Radovana Karadžića da on predstavlja najcrnji, a Srđan Aleksić i Lazar Manojlović najsvjetliji primjer srpstva", zaključio je Kojović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije