Predložen pritvor za četiri osobe uhapšene u akciji "Urban"

S. H.
Predložen pritvor za četiri osobe uhapšene u akciji "Urban"
Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora za četiri osumnjičene osobe koje su uhapšene u akciji "Urban" koju je sprovela SIPA.

Prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Fahrudinu Oručeviću, Narcisu Behliloviću, Irfanu Turkoviću i Kenanu Softiću upućen je Kantonalnom sudu u Sarajevu, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Kako je navela Bavčić, pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i saučesnike, opasnosti od prikrivanja dokaza, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenih moglo doći do uznemirenja javnosti.

Istovremeno Tužilaštvo je predložilo mjere zabrane za osumnjičene Nedžada Bubicu, Enesa Begovića i Lamiju Maglić-Tajić među kojima su zabrana napuštanja države, sastajanje sa svjedocima i javljanje nadležnom policijskom organu.

Podsjećamo. policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, jučer su realizirali operativnu akciju kodnog naziva "Urban“, usmjerenu protiv organiziranog kriminala.

U okviru akcije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo obavljeni su pretresi objekata na sedam lokacija i "uhapšeno je sedam osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procjene, poticaj na izvršenje krivičnog djela, i porezna utaja, usljed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo od najmanje tri miliona KM, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

U akciji su uhapšeni profesor Elektrotehničkog fakulteta (ETF) i bivši ministar za obrazovanje u Kantonu Sarajevo Fahrudin Oručević, zatim bivši dekan ETF-a Narcis Behlilović te također jedan od profesora Irfan Turković. Uhapšen je i vještak Kenan Softić, zatim vlasnik firme LAKE Nedžad Bubica, te zaposlenici Općine Novo Sarajevo Enes Begović i Lamija Maglić-Stajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije