Predložen budžet od 2,88 milijardi KM, za servisiranje duga 1,3 milijarde

Fena
Predložen budžet od 2,88 milijardi KM, za servisiranje duga 1,3 milijarde
Vlada Federacije BiH je, na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2018. godinu koji iznosi 2,882,7 milijardi maraka.

To je 135 miliona maraka, odnosno pet procenata, više nego što je iznosio ovogodišnji budžet, saopćio je Ured za odnose s javnošću Federalne vlade.

Primarni suficit, koji je pokazatelj tekućeg poslovanja, iznosi 523,9 miliona maraka i u odnosu na prethodnu godinu veći je za 118,4 miliona maraka.

Ova razlika će, između ostalog, biti korištena i za financiranje servisiranja unutranjeg i vanjskog duga, što smanjuje potrebe za zaduživanjem. Inače, servisiranje duga u slijedećoj godini iznosi 1,3 milijardi maraka.

Tekući rashodi iznose 1.693,4 miliona maraka i veći su za 156,9 miliona maraka.

Među najznačajnijim projektima planiranim Proračunom FBiH za 2018. godinu su ulaganja u putnu infrastrukturu za šta su planirana 183 miliona maraka.

Ulaganje u željezničku infrastrukturu iznosi šest miliona maraka na ime izmirenja obaveza preuzetih po Zakonu o financijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH.

Za izmirenje obaveza prema poljoprivrednicima iz ranijeg razdoblja, planirano je 11,5 miliona maraka. Time će, zaključno sa 2018. godinom, ove obveze biti u potpunosti izmirene.

S ciljem privlačenja investicija u pojedine lokalne zajednice planirana su sredstva od pet miliona maraka za izgradnju industrijskih zona u jedinicama lokalne samouprave.

Za nastavak aktivnosti usmjerenih ka povećanju zaposlenosti u Federaciji BiH planirana je realizacija projekta Programa podrške zapošljavanju financiranog od Svjetske banke u iznosu od 12,7 milijuna maraka.

U toku 2018. godine planirano je trajno rješavanje smještaja federalnih institucija, te je za ove namjene predviđeno ukupno 19 miliiona maraka.

Dio ovog iznosa odnosi se na kupovinu zgrade u Sarajevu, a dio za puštanje u funkciju zgrade Staklene banke u Mostaru, koju je Vlada Federacije BiH kupila u 2017. godini.

Kada je u pitanju socijalna komponenta Budžeta, transferi za socijalne, boračku i kategoriju neratnih invalida će ostati na istom nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije