Predizborna obećanja: Da se ne zaboravi

Radiosarajevo.ba
Predizborna obećanja: Da se ne zaboravi

Nakon što su, konačno, formirani i posljednji nivoi državnih i entitetskih vlasti nakon prošlogodišnjih, oktobarskih općih izbora, portal Radiosarajevo.ba podsjeća na najvažnija predizborna obećanja odabranih zvaničnika.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Krenimo od Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje u novom sazivu sjede Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Izetbegović je u septembru prošle godine u Tuzli izjavio: “...Ovaj put sebi zadajemo kao zadaću, intenzivnu obnovu ekonomije, intenzivno zapošljavanje. SDA (Stranka demokratske akcije) je do sada svaki proces koji je bio dobar za građane BiH dovela do kraja. Prioriteti u predstojećem periodu su nam privreda, obnova ekonomije, zapošljavanje ljudi.”

Ivanić je kazao: “PDP (Partija demokratskog progresa) je protiv ustavnih promjena, a posebno protiv onih kojima bi bila umanjena samostalnost Republike Srpske (RS). Kad je u pitanju opšti program, tu su ključne tri stvari - ekonomski segment, borba protiv korupcije i zaštita socijalno najugroženijih kategorija. Kad govorimo o ekonomiji, prvi potez je smanjenje poreza na doprinose i plate, reprogram spoljnih dugova kad je u pitanju odnos s MMF-om da bi se oslobodio dio novca za domaće potrebe i promocija investicija, a posebno ozbiljnih stranih investitora, jer su posljednji ozbiljni investitori u RS došli još prije devet godina kada je stigao 'Mital'.”

Čović je, pak, istaknuo kako “...Moramo riješiti hrvatsko nacionalno pitanje u BiH, ono nije riješeno. HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) i stranke okupljene oko HNS-a BiH će se zalagati za novi federalni ustroj BiH koji će garantirati jednakopravnost hrvatskog naroda...”.

Vijeće ministara BiH

Što se tiče Vijeća ministara BiH, podsjetimo na izjavu novog državnog premijera Denisa Zvizdića (SDA) koji je rekao kako želi da mladi ljudi otvore firmu s jednom markom, i to za jedan dan...

Igor Crnadak (PDP), novi ministar za vanjske poslove, poručio je kako su “ciljevi nove koalicije dominantno ekonomski i usmjereni su na to da se ovdje konačno počne živjeti bolje”, a novi ministar za vanjsku trgovinu Mirko Šarović (SDS) smatra da je prioritet evropski put države.

Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), novi ministar za finansije i trezor, poručio je u septembru prošle godine kako ”OHR treba da ode iz BiH, ali međunarodna zajednica treba da ostane u nekom obliku u BiH, jer bi u suprotnom BiH bila kao Bjelorusija”, dok je šef novog ministra za komunikacije i promet Slavka Matanovića i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić prije izbora naglasio kako će, pobijede li, “slati u zatvor svakoga tko je povezan s kriminalom”, koliko god im bio blizak.

Za Adila Osmanovića (SDA), novog ministra za civilne poslova, cilj je jaka Bosna i Hercegovina, a za njegovu stranačku kolegicu i novu ministricu za ljudska prava i izbjeglice Semihu Borovac važno je obnoviti povjerenje između građana i vlasti Bosne i Hercegovine.

Josip Grubeša (HDZBiH), novi ministar za pravdu, rekao je kako će biti u prilici mijenjati Ustav i Izborni zakon BiH, dok Marina Pendeš, iz iste stranke te nova ministrica za odbranu, nije davala nikakva predizborna obećanja, ali se iz izjava njenih stranačkih kolega može naslutiti politički kurs kojim će kormilariti.

Reći ćemo još i da je Dragan Mektić (SDS), novi ministar za sigurnost, poručio kako će njegov prioritet biti borba protiv terorizma i korupcije.

Vlada FBiH

Na čelu Vlade FBiH je Fadil Novalić iz SDA kojem je prioritet ekonomija – kako su navodili i drugi članovi njegove stranke koji su na vlasti, te se to treba očekivati i od njihovih parlamentarnih zastupnika koji su svakako najbrojniji.

Od hrvatskih stranaka, čija je koalicija na čelu s HDZ-om također najbrojnija u Parlamentu, treba očekivati da će se boriti za hrvatsko nacionalno pitanje jer je to nešto što HDZ-ovi političari uvijek ističu – ali, moguće je da se radi o načinu za pridobivanje hrvatskih izbornih glasova te da će ove izjave prestati forsirati nakon što su ušli u koaliciju sa SDA i DF-om.

Uz DF, ove tri stranke obećale su 100.000 novih radnih mjesta, ustavne reforme, zaštitu kolektivnih prava kroz promjenu Izbornog zakona, federalizaciju države, pravo na TV kanal, zaustavljanje egzodusa, zaštitu individualnih prava kroz provedbu odluke Sejdić-Finci, euroatlantske integracije, poboljšanje životnog standarda i uvođenja pravednijih mjera socijalne zaštite porodilja, boračke populacije, penzionera...

Vlada RS-a

U Vladi RS-a, premijerka Željka Cvijanović i većina ministara dolazi iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Zvaničnici koji su na vlasti obećali su kako će poboljšati situaciju u RS-u, privući strane investitore, poboljšati zaposlenost i olakšati situaciju za poslodavce, u smislu smanjenja nameta te su najavili “korjenite promjene”.

Uz SNSD, u Narodnoj skupštini RS-a, najveći broj delegata dolazi iz SDS-a, stranke koja je u izbornom programu najavila entitet po modelu slobodne i demokratske države, pravne države, ekonomski održive države, socijalne države, ekološki održive države, te RS kao subjekt međunarodnih odnosa, a istakli su i obavezu čuvanja vrijednosti “otadžbinskog rata” i, istovremeno, osudu svih zločina i zločinačkih politika...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije