Preda za Radiosarajevo.ba: Retorika pojedinih lidera ozbiljno prijeti miru u BiH

Amil Dučić
Preda za Radiosarajevo.ba: Retorika pojedinih lidera ozbiljno prijeti miru u BiH
Izvjestilac Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba da je zabrinut sve radikalnijom retorikom pojedinih političkih lidera.

Kako nam je kazao, intenzivno prati dešavanja na političkoj sceni BiH te mu sve više izgleda da aktuelna retorika lidera predstavlja prijetnju miru i stabilnosti zemlje.

"Ali koliko god to žalim, moram napomenuti da je u određenoj mjeri to izgleda dio 'normalnog' političkog života zemlje. Situaciju dodatno pogoršava činjenica da je izborna kampanja počela, i to već duže vrijeme, iako su izbori još daleko ispred nas“, kaže Preda.

On ističe kako mu se ponekad čini da su neki političari iz BiH veoma dobri u igranju igre prebacivanja krivice na drugoga i pribjegavanju radikalnoj retorici, a mnogo manje preuzimaju odgovornost za svoje postupke.

"I bojim se da se ovo stanje neće mnogo promijeniti, barem dok politička klasa ne odluči da se snažno okrene prema budućnosti. I kako sam to već rekao mnogo puta, građani imaju ulogu u svemu tome, ako političare drže odgovornim za njihove postupke“, rekao je Preda.

Radiosarajevo.ba: Postoji li barem teoretska šansa da BiH postane kandidat za članstvo u EU početkom sljedeće godine?

Preda: Razumijem potrebu za jasnim vremenskim okvirom za proces pridruživanja, posebno pošto je moja zemlja Rumunija ne tako davno bila u toj poziciji. Ali mislim da nije od pomoći da se fokusiramo na ovo, hajde da radimo na tome da se zadovolje uvjeti. Prvo, EU nikada nije bila vezana za rokove koje su zemlje koje žele članstvo postavile same sebi. Štaviše, ono što je bitno je ozbiljno ispuniti te uvjete. Upravo sada to znači fokusiranje na upitnik Europske komisije i nastavak implementacije reformi sadržanih u Reformskoj agendi.

Radiosarajevo.ba: U kojoj mjeri je realna opcija da EU odustane od BiH upravo zbog ovakvih poteza političara?

Preda: Ne mislim da će se EU ikada odreći BiH jer nam je duboko stalo do sudbine građana ove zemlje. I bilo bi nepravedno kažnjavati ljude BiH zbog bezbrižnih akcija njihovih političkih lidera. Ali, moram reći da u složenom kontekstu za Europu, u vrijeme kada smo suočeni s brojnim izazovima, unutrašnjih ali i eksternih, možda je teže napraviti slučaj za pristupanje BiH Europskoj uniji. Onima koji se zalažu za pristupanje BiH Europskoj uniji svojim akcijama su zakomplicirali upravo politički lideri. Na kraju, to je stvar kredibiliteta, a kako se ponašaju vođe BiH, neizbježno će imati utjecaja na put integracije zemlje u EU.

Radiosarajevo.ba: Šta je za Vas trenutno najveća briga u BiH?

Preda: Moja najveća zabrinutost je što će BiH postati još više zaokupljena političkim pitanjima koja nameću partije, a što će odložiti socioekonomske reforme i odgovaranje na upitnik. Kada sam posljednji put posjetio vašu zemlju, početkom juna, rekao sam da sam zabrinut da je tempo reformi ozbiljno usporen. Sada, ako dodamo političku borbu koju smo nedavno vidjeli, bojim se da rezultati u smislu integracije u EU neće na kraju biti vrlo dobri. Naravno, niko ne može poricati da su političke reforme potrebne, ali na pitanja od značaja kao što je, naprimjer, izborni zakon, treba rješavati postizanjem širokog konsenzusa u društvu. To nije ono što sada vidim u vašoj zemlji, a ja sam zaokupljen efektima koje ona ima uopćeno gledano na reforme vezane za EU. Vlasti ne bi trebale da izgube cilj integracije BiH u EU. A on se može postići samo ozbiljnim fokusiranjem na to, da bi zemlja mogla nastaviti naprijed ka EU. Bilo bi sramota i za BiH i za njene građane, ako bi pozitivna dinamika koju smo vidjeli prošle godine ove godine bila potpuno zaustavljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije