Preda s Crnadkom: BiH će dati kredibilne odgovore Europskoj komisiji

Anadolija
Preda s Crnadkom: BiH će dati kredibilne odgovore Europskoj komisiji
Uvjeren sam da će u narednih nekoliko sedmica Bosna i Hercegovina biti u prilici dati kredibilne odgovore Europskoj komisiji, izjavio je danas u Banjoj Luci Cristian Dan Preda, specijalni izvjestilac Europskog parlamenta za BiH.

Nakon sastanka s Igorom Crnadkom, ministrom vanjskih poslova BiH rekao je kako je uvjeren da svi nadležni i odgovorni akteri mogu doprinijeti ovom procesu i da će odgovori na pitanja iz upitnika predstavljati odlučujući korak za ovu zemlju u njenom procesu europskih integracija.

"Nema razloga da se ovaj proces odgađa jer sam uvjeren da u BiH postoje resursi i kapaciteti da se na pitanja odgovori i to je zaista u interesu građana ove zemlje", rekao je Dan Preda.

Igor Crnadak je istaknuo da pored jasnih političkih poruka BiH mora da ima i nove dodatne konkretne rezultate. On je ponovio da očekuje da 33 radne grupe formirane za odgovore na pitanja iz upitnika Europske komisije u narednim sedmicama intenzivno rade.

"Da što prije dobijemo sređene odgovore, da se od 25.000 stranica dotjera materijal, odgovori budu spremni da ih politički verificira Vijeće ministara BiH, Vlade RS-a i FBiH", kazao je Crnadak.

Istaknuo je da se nada da će se u BiH u narednom period do godišnjih odmora i do kraja godine pokazati da "smo spremni da odvojimo dnevnu politiku i sitne dnevno-političke udare od suštine europskih proseca u BiH".

"Ovo je ujedno i apel da iskoristimo snažnu i iskrenu podršku koju imamo i od europskih institucija i pojedinih zemalja članica", rekao je Crnadak.

Dan Preda je istaknuo da žele da u proces europskih integracija uključe sve nivoe u Bosni i Hercegovini i čuju sve ljude odgovorne za složeni proces integracija.

"Razgovarali smo o provedbi reformske agende i u Europskom parlementu zahvalni smo vlastima u BiH i pružamo podršku odgovornim institucijama u BiH u svim aktivnostima koje poduzimaju u implementaciji ovih zaista zahtjevnih reformi. One podrazumjevaju i određene reforme koje uključuju i neke zakone, kao što je zakon o akcizama i uvjereni smo da se i u ovom pitanju može postići kompromisno rješenje u interesu zemlje i krenuti naprijed", kazao je on.

Navodeći da će se danas i sutra sastati s predstavnicima vlasti u RS-u, rekao je da i odgovori iz RS-a trebaju biti integrirani u sveobuhvatne odgovore na upitnik koji je dostavila Europska komisija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije