Muriz, Davor i Ifet: Dođite danas, borimo se da se ove sudbine ne ponove nikome više

Radiosarajevo.ba
Muriz, Davor i Ifet: Dođite danas, borimo se da se ove sudbine ne ponove nikome više
Foto: Patria / Muriz Memić i Davor Dragičević

Novi protesti Pravda za Dženana bit će održani danas u Sarajevu u 18 sati, a protesti Pravda za Davida održat će se u Banjoj Luci u istom terminu. Također, najavljeno je okupljanje građana i širom BiH, ali i u dijaspiori.

U emisiji BHRT-a Jutro za sve gosti su bili Muriz Memić, Davor Dragičević i advokat Ifet Feraget

Kako se protesti održavaju na dan kada je parafiran Daytonski sporazum, na početku razgovora gosti emisije govorili su o tome. Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića smatra da se potpisivanjem Dejtonskog sporazuma nije dobilo ništa.

 "U ovoj zemlji nemamo prava ni na život, dostojanstvo, u ovoj zemlji putem institucija ne možemo doći do pravde. U ovakvoj zemlji nemamo prava ni na mir, jer nam ubijaju djecu", poručio je Davor, dok je Feraget dodao da je sporazum ovoj zemlji donio jedino mir.

Ifet Feraget je govorio o razilaženju međunarodnog advokatskog tima koji je zastupao Davora Dargičevića i njegovu porodicu.

Neuspješan pokušaj puča

"Advokatski tim je nastao tako što su druge kolege priključene meni koji sam od početka advokat Davor Dragičevića. Mislim da su ovo uradile službe, ovo je bio neuspješan pokušaj puča. Nije došlo do razilaženja, to je najveća glupost koju Nobilu pripisujem. On je na ovaj način prekršio jedan od osnovnih pravila kada se radi o našoj profesiji", kazao je Feraget.

Pravna analiza koju je radio Nobilo je sa profesionalnog i stručnog stanovištva pogrešna, krši se sa profesionalnim principima profesije, istaknuo je Feraget.

"Mi smo sada potpuno mirni, imamo dovoljno samopuzdanja, jer dokazi koje imamo pokazuju da David nije ubijen 18. marta, kako tvrde. A što se tiče tima, Davor i ja smo osjetili u samom početku da to nije tim", rekao je Feraget.

Muriz Memić otac Dženana Memić nagalsio je kako se nije umorio.

"Oni bi željeli da ovdje vladaju kriminalci. Uvijek kažem, moja će biti zadnja, ali evo ja se nadam da se pojavio tračak nade. Evo mene MUP tuži da sam ja organizirao proteste bez dozvole. Nije samo u pitanju nerad tužilaštva, ovdje je u pitanju i nerad MUP-a KS. Ti isti policajci su skrivali ubice, ne znamo ko su Davidove ubice, ne znamo ko su Dženanove ubice, ne znamo ko su ubice policajaca. Jer kakva je država ako se ubijaju policajci. Mislim da je komesar na pogrešnom tragu, volio bih da se vrati na pravi put", kazao je Memić.

Dragičević je istaknuo da je od početka njegove borbe jedini pravi advokat njega i njegove porodice Ifet Feraget.

"Složio bih se sa svim što je Ifet rekao i mi vrlo dobro znamo svoj put, to je put za istinu i pravdu i duboko smo ubjeđeni i ja i Muriz da ćemo do pravde doći. Meni pravda treba za moje dijete, jer meni ne treba. Nećemo halaliti svoju djecu i idemo protiv čitavog svijeta ako treba. Tužilaštvo i ostali su ubice moga djeteta, jer vrlo jasno su se stavili na stranu. Što se tiče ostatka međunarodnog advokatskog tima, upravu je Ifet kad kaže da je bio puč. U ovoj zemlji se stvari moraju iz korijena promijeniti, jer sa zločincima nema suživota ni komšijkih odnosa, moramo jednom za sva vremena razgraničiti", rekao je Dragičević.

Davor Dragičević je poručio da vjeruje u Ifeta i dodao je da vjeruje da će sa njim doći do pravde.

"Da li ćemo doći ovim institucijama ili međunarodnim, da li ćemo ja i Muriz to dočekati, ne znam, ali ima ko to da nastavi našu borbu", poručio je Dragičević.

Ifet Feraget kaže da ne postoje dva identična slučaja, ali da su slučajevi Davida i Dženana skoro identični jer je došlo do kršenja EU konvencije, odnosno prava na život.

Pravo nije pravda

"To je dio ustava BiH, ta konvencija se direktno primjenjuje, to je razlog zbog čega su protesti zakazani na današnji dan. Međutim kompletna ova situacija sasvim zorno pokazuje da u BiH postoji pravosudna mafija, ovo nisu više špekulacije.  Ono što je suštinski najvažnije, je da član 2. EU konvencije daje dvostruku zaštitu, ne molimo tužioce ništa, jer oni su sluge zakona. Pravo nije pravda, pravo služi da se dođe do pravde. U slučaju Dženana Memića je istraga namjerno vođena u pogrešnom smjeru, a u Banjoj Luci smo na putu traženja novog Ljube Seferovića", kazao je Feraget.

Muriz Memić kaže da sve što je iznio u javnosti posjeduje dokaze.

"Još jednom bi da pojasnim javnosti da je Dženan ubijen, MUP i TUžilaštvo KS stoje iza njegovog ubistva. Živi svjedok postoji, a to je Alisa Mutap. Postoji i očevidac kojeg je tužilaštvo uništilo, što je bilo dobra škola Davoru da ne iznosi sve u javnost", rekao je Memić.

Ovo nisu samo protesti Muriza Memić i Davor Dragičevića, poručili su oni, ovo su protesti svih građana BiH.

"Radimo sve ovo da pokušamo spriječiti da se ovo više nikome ne dogodi. Davor i ja nemamo šta više izgubiti, mi se borimo za svoje svetinje", zaključio je Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije