Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine: Osnovano Udruženje u Beču

Radiosarajevo.ba
Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine: Osnovano Udruženje u Beču
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Davor Dragičević

Suzana Radanović, majka ubijenog banjolučkog mladića Davida Dragičevića, čije ubice još nisu uhvaćene niti pravda zadovoljena, otkrila je danas javnosti kako je u Beču počelo djelovati Udruženje pod nazivom "Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine".

Kako je navela u videu, koji je objavljen na Facebook grupi Pravda za Davida, sva papirologija je završena, a Radanović je dala i detalje kako se registrirati, koji su uslovi i sl.

Istaknula je kako član može biti bilo ko: "Iz svih dijelova svijeta i, naravno, naše Bosne." 

Davidova majka je dodala kako su ispoštovali zakone Europske unije i Austrije, te je garantirala zaštitu ličnih podataka. 

Podsjetimo, David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banje Luke, nestao je u noći 18. marta 2018. godine. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rečice Crkvena u reku Vrbas.

Dva dana kasnije, 26. marta, visoki zvaničnici policije RS održali su konferenciju za novinare, na kojoj su kriminalizovali mladića i saopćili da je njegova smrt "zadesna".

Davidovi roditelji i prijatelji nisu povjerovali u policijsku verziju njegove smrti i isti dan su održali prvo okupljanje na glavnom gradskom trgu u Banjoj Luci.

Od toga dana, sve do 30. decembra prošle godine, na Trgu Krajine svako večer su se održavali skupovi pod nazivom "Pravda za Davida"; od tog datuma počinje progon članova grupe Pravda za Davida, a Davidov otac, Davor Dragičević, iz straha za sopstveni život, pobjegao je iz BiH te sad živi u Austriji...

Tri mjeseca poslije pronalaska Davidovog tijela, 28. juna 2018. godine, tužilac je otvorio istragu o ubistvu mladića.

Više o ovom slučaju čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije