Prašović-Gadžo: Žena u politici mora biti više, BiH treba promjene

Amina Bijelonja
Prašović-Gadžo: Žena u politici mora biti više, BiH treba promjene
Ime dugogodišnje bh. novinarke i urednice Sanele Prašović-Gadžo na oktobarskim Općim izborima naći će se na listi za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine kao kandidatkinje Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Prašović-Gadžo, koju su mediji i ranije dovodili u vezu s SBB-om, u intervjuu za Radiosarajevo.ba kazala je kako će joj odluka o ulasku u političke vode nesumnjivo promijeniti život.

Radiosarajevo.ba: Kada i kako ste se odlučili da naredni period svoga života posvetite politici i uđete u političke vode?

To je bila odluka koja je nesumnjivo promijenila moj život ili će ga promijeniti. Jer, zatvoriti poglavlje u kojem sam radila kao urednik i novinar jednu od najgledanijih emisija u državi, staviti tačku i krenuti u jednu novu oblast, za to je potrebna odlučnost i hrabrost. Imala sam oboje. I odlučila sam bez nekih previše analiza.

Radiosarajevo.ba: Da li je nešto posebno utjecalo na Vas da donesete takvu odluku?

Da jeste. Mjesecima sam promatrala mnogobrojne potpuno neutemeljene brutalne primitivne napade na mene osobno. Od onog slučaja "polovnjača" preko botovskih udara u kojima sam vrijeđana na način kako nikada nijedna druga žena u javnom prostoru Bosne i Hercegovine nije. A adekvatnog odgovora od onih koji su morali reagirati nije bilo. Taj val primitivizma, radikalizma, bahatosti i nasilnistva naveo me da ja reagujem. Da se pokrenem. Da sa statusa na društvenim mrezama pokušam uraditi nešto konkretno. I onda sam u jednom trenutku shvatila da su oktobarski izbori posljednja brana da pokušamo zaustaviti taj primitivizam i radikalizam.

Radiosarajevo.ba: Zašto baš politička opcija SBB-a i da li ste ranije podržavali stavove Fahrudina Radončića, a samo ih niste javno iznosili?

Ja sam kao novinar bila profesionalna do kraja i nikoga nisam podržavala nikada. SBB sam odabrala jer je politička partija centra, jer u toj političkoj partiji članovima dozvoljavaju potpunu slobodu u načinu razmisljanja. Kad to kažem mislim da članovi nisu nijemi na društvena zbivanja, nisu nevidljivi i sasvim je poželjno da imaju stav i da reaguju. S druge pak strane i SBB je u jednom trenutku prepoznao mene i moje kvalitete kao osobe koju bi rado vidjeli u svojim redovima, a Fahrudina Radončića iznimno cijenim i poštujem. Upoznali smo se prije 25 godina. Poznajem ga kroz sve korake u  tim godinama u njegovom životu. Znam kako je stvarao Avaz. Znam kakav je novinar bio. Znam kakav je poslodavac bio. Koliko radnika zapošljavao i to su sve reference koje se poštuju. Nemate nijednu humanitarnu akciju na koju nije reagirao. On je čovjek, biznismen i političar koji ima moj respekt, a trebao bi imati i respekt građana BiH.

Sanela Prasovic Gadzo (4 of 32).jpg - undefined
Sanela Prašović Gadžo (Foto: Vanja Lisac)

Radiosarajevo.ba: Šta Vam je Fahrudin Radončić prvo rekao kada ste njemu i timu saopćili da ste član njegovog političkog opredjeljenja i uvjerenja?

Dugo se poznajemo jer smo profesionalno, novinarski bili vezani. I nismo mi to tako saopćavali jedno drugom. Nas povezuje povjerenje uzajamno i razumijevanje. Imamo ista uvjerenja jer želimo da BIH bude sigurno i stabilno mjesto za život, i jer želimo takvu BiH da stvaramo. SBB BiH je mene predložio kao kandidatkinju na poziciji 2. za Federalni parlament na listi za izbornu jedinicu na kojoj je prvi dr. Zlatko Kravić. Ja sam im iskreno zahvalna što vjeruju u mene.

Radiosarajevo.ba: Na čiju podršku ste najviše naišli? Pretpostavljam da je bilo određenih kolebanja, ko Vas je, na neki način "nagovorio" da se počnete baviti politikom?

Iskreno, presudna je bilo podrška mog poslovnog partnera i prijatelja Saše Bešlića, najboljeg švedskog bankara i izvrsnog direktora Nordea banke. On mi je odagnao nedoumice i rekao- kreni u politiku! BiH treba promjene, treba osobe koje mogu ponijeti teret promjena i ti si ta! Ja sam mu povjerovala i rekla sam, zašto da ne... I povjerovala sam u savjet supruga koji je to također podrzao. Kao i gospodina Fahrudina Radončića čije su riječi podrske bile ključne. Rekla sam već, povezuje nas uzajamno povjerenje.

Radiosarajevo.ba: Da li ovaj Vaš korak znači povlačenje iz novinarstva? Šta je s emisijom Interwiev 20?

Ja se neću nikada povući potpuno iz novinarstva. Radim upravo na jednom ino dokumentarnom serijalu. Interview20 sam prekinula trenutno s emitovanjem jer nisam željela raditi serijal na BHT1 zbog komentara koji bi se dogodili nakon što bi bilo objavljeno da sam kandidat. Iako, sam po zakonu, to mogla sve dok ne budem primjerice izabrana na izborima i dok mi ne bude potvrđen mandat u Parlamentu FBiH. No, ja sam odstupila i prekinula Ugovor da bih u startu zaustavila sve moguće špekulacije.

sanela_prasovic_gadzo_dokumentarni_film_prtscr.jpg - undefinedSanela Prašović-Gadžo

Radiosarajevo.ba: Prema Vašem mišljenju, šta u ovom trenutku najviše nedostaje BiH u političkom smislu?

Mnogo toga nama nedostaje. Mnogo toga. Kada pogledate kako nam funkcioniraju vlade ili parlamenti onda dobijete odgovore na to pitanje. Diplomacija nam je loša, ekonomska diplomacija gotovo da ne postoji. Put prema EU je trenutno u magli. Nato? Moramo i znamo da moramo, ali....i tako u politici mi imamo mnogo tih "ali"... eh to ćemo morati rješavati.

Radiosarajevo.ba: Koji će biti Vaš moto, čime ćete se najviše voditi? Koji će biti Vaši motivi? Šta građani mogu očekivati od Vas?

Ja sam kao novinar bila glas za građane, bit ću to i u Parlamentu FBiH. Vi možda ne znate, ali kao novinar sam pomagala građanima, vraćala prognane u njihove domove. Rizikovala život da bih uputila za građane poziv za pomoć... radit ću to i iz pozicije parlamentarca, ali s mnogo više argumentacije i odgovornosti.

Radiosarajevo.ba: Prema Vašem mišljenju, kakav je položaj žena u bh. politici? Treba li nam ih više? Da li ćete se truditi da svoje znanje, ambicije i sposobnost prenesete na buduće generacije mladih i perspektivnih političarki u BiH?

Žena u bh. politici mora biti više i voljela bih da to bude tako već u naredne četiri godine. Ja uvijek prenosim svoje znanje na mlađe i kao novinar sam to činila i nema razloga da tako ne bude i u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije