Poznato ko je terorista izručen BiH kojeg su tražile sve policije svijeta

Radiosarajevo.ba
Poznato ko je terorista izručen BiH kojeg su tražile sve policije svijeta
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kombiji ispred Tužilaštva BIH

U Bosnu i Hercegovinu je deportirana još jedna osoba koja se borila na sirijskom ratištu, potvrđeno je jutros iz Tužilaštva BiH.

Piše: F. V. 

Riječ je, navode, o I. Ć. (1995), koji je osumnjičen je za kaznena djela organiziranje terorističke skupine (čl.202d) protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl. 162b)  i terorizam (čl.201.) KZ BiH. 

Kako Radiosarajevo.ba saznaje, riječ je o Ibri Ćufuroviću koji je do odlaska iz BiH živio u mjestu iz Donja Slapnica kod Velike Kladuše.

Osim njega, u BiH bi trebao biti prebačen i Abdullah Armin Čurt koji je je postao poznat kada je u januaru 2016. godine javno prijetio kako će zaklati poglavara Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića, te hafiza Dževada Gološa iz Mostara i Izeta Hadžića.

U sirijskom kampu el-Roy se nalazi i Ćufurovićeva supruga Emina Kečo, zajedno sa drugim ženama porijeklom iz BiH.

Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, u skladu sa međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196) , koje se Bosna i Hercegovine  obvezala poštivati i provoditi temeljem članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji, Tužilaštvo BiH je u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo,  u koordinaciji i suradnji  sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država  i Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transefrom osobe državljanina BiH sa sirijskog ratišta protiv kojeg Tužilaštvo BiH provodi istragu zbog krivičnih djela Organiziranje terorističke skupine iz članka 202.d st. 2. u svezi sa člankom 201. KZ BiH i Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162 b st. 2) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa kaznenim djelom – Terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.
 
Protiv ove osobe je raspisana međunarodna poternica po Naredbi Suda BiH i protiv istog je doneseno Rješenje o određivanju pritvora i isti je od strane službenika Sudske policije Suda BiH sproveden u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen kazneni postupak u skladu sa zakonom.

 „Tužilaštvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost  u provođenju zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na suradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvu SAD u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti“, saopćeno je.

Ćufurović je u Siriju otišao 2013. godine, odmah nakon sticanja punoljetnosti. Za njim je zbog priključivanja svjetskom terorizmu raspisana i crvena Interpolova potjernica još prije tri godine.

Ibro Ćurufović - undefined

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH. 

Kako su pisali mediji, jedan od svjedoka u tom postupku bio je Ibrin otac Šefik Ćufurović. On je tada kazao da je njegov sin čuvao ovce kod Bosnića. Ispričao je i da je njegov sin bio odličan učenik i uzorno dijete sve dok nije počeo raditi kod Bosnića, kojeg je ogorčeni otac optužio da je radikalizirao Ibru.

Ovo su osobe koje su se predale u Siriji, oni će biti vraćeni u BiH

Šefik Ćufurović pred Sudom BiH ispričao je da je kontakt sa sinom prekinuo i prije nego što je ovaj otišao iz BiH. Kazao je i da je Ibro spalio sve svoje slike zato što je njihovo gledanje smatrao grijehom.

"Meni se on nikad neće ni javiti. Ja to znam. Kad ja umrem, neće mi klanjati dženazu. Ja sam onda rekao: Hej, kad si toliko kulturan, toliko pametan, pokupi te svoje vjerske knjige i hajde toj svojoj braći“, izjavio je ranije Šefik.

Kako je portal Radiosarajevo.ba ranije objavio, osim spomenutih Ćufurovića i Čurta, uskoro trebala započeti šira akcija prebacivanja i ostalih bh. državljana koji su se borili u ISIL-u, te članova njihovih porodica.

Prema informacijama naših izvora bliskih domaćim sigurnosnim agencijama, kurdskim snagama se do sada predalo najmanje 77 osoba iz BiH, od čega je 19 muškaraca, boraca ISIL-a, te 24 žene i čak 34 njihove djece.

Od 40.000 boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili ISIL-u, od 2012. u Siriju i Irak iz Bosne i Hercegovine otišlo je 260 ljudi. Od toga, oko 180 muškaraca. Između 70 i 80 osoba je poginulo.

Uglavnom su tamo odlazili preko Turske, prvo avionom, a potom ilegalnim putem do sirijskih ratišta. Prema sigurnosnim stručnjacima, otprilike 70 posto njih je bilo u ISIL-u, a dio njih je bio uz Al-Nusra Front.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije