Poznato ko će odlučivati o tome gdje će Karadžić služiti doživotnu

Radiosarajevo.ba
Poznato ko će odlučivati o tome gdje će Karadžić služiti doživotnu
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadžić

Još nije poznato u kojoj državi će prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izdržavati kaznu doživotnog zatvora, na koju je pravosnažno osuđen prošle sedmice odlukom žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove, piše Tanjug.

Statut Mehanizma ne predviđa rok za donošenje ove odluke, ali navodi da će prebacivanje osuđenika u državu u kojoj će izdržavati kaznu biti obavljeno što je prije moguće, precizirala je za Tanjug portparol mehanizma Helena Egleston.

Odluku o izboru države donijeće predsjednik Mehanizma Teodor Meron, a Karadžić neće imati pravo žalbe.

Egleston je pojasnila da predsjednik određuje državu u kojoj će lice izdržavati kaznu na osnovu velikog broja informacija, „koje mogu uključuvati i bilo kakva stavove osuđene osobe“.

„Pravni okvir ne predviđa ulaganje žalbe na ovakve odluke“, napomenula je portparol Mehanizma.

Karadžić će u svakom slučaju biti prebačen u neku od država članica Ujedinjenih nacija koja ima ugovor sa Mehanizmom o izdržavanju kazni zatvora, ali će u konkretnom slučaju vjerovatno to biti zemlja koja u svom pravnom sistemu ima doživotnu kaznu zatvora.

To su Švedska, Finska, Danska, Njemačka, Velika Britanija, Belgija, Austrija, Italija, Francuska ili Španija.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije