Poznata imena novih ambasadora BiH

Radiosarajevo.ba
Poznata imena novih ambasadora BiH
Foto: RSA / Članovi Predsjedništva BiH

Predsjedništvo BiH imenovalo je nove ambasadore.

Urednik Informativnog programa RTRS-a Siniša Mihailović imenovan je za ambasadora BiH u Istanbulu, a Aleksandar Vranješ za ambasadora BiH u Zagrebu, dok Vanja Filipović ide u Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Vanja Filipović bio je savjetnik Željka Komšića u Predsjedništvu BiH za vrijeme trajanja mandata u periodu od 2006. do 2010. godine i radio je i kao šef kabineta DF-ovog ministra komunikacija i prometa Slavka Matanovića koji je imenovan za ambasadora u Italiji, dok je Vranješ bio Dodikov savjetnik.  

Pored ovih imenovanja Predsjedništvo BiH je imenovalo i Aidu Smajić za ambasadora BiH u Beogradu.

Elvira Dilberović, aktuelna ministrica obrazovanja i nauke FBiH ide u Švedsku, dok zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH Sidik Spahić ide u Egipat. Bivši ambasador BiH u Maleziji i Indoneziji, te savjetnik u ambasadama BiH u Dohi, Kataru, Rijadu i Otavi Tarik Bukvić ide u Kinu, dok profesor etike u Katoličkom školskom centru Sv. Josip u Sarajevu Igor Žontar ide u Vatikan.

Ambasador BiH u Crnoj Gori bit će Komšićev savjetnik Branimir Jukić, Danka Savić ide u Španiju, a književnia Martina Mlinarević u Češku.

Nekadašnji ministar inostranih poslova Sven Alkalaj predstavljat će BiH u misiji UN-u New Yorku. Vanja Filipović u Ujedinjenom Kraljevstvu, Dragan Jaćimović u Skopju, Aleksandar Vranješ u Hrvatskoj.

Mitar Kujundžić ide u sjedište NATO-a u Brisel i Bojan Vujić u SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije