Poznat identitet uhapšenog zbog ratnog zločina u Vogošći, Ilijašu i Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Poznat identitet uhapšenog zbog ratnog zločina u Vogošći, Ilijašu i Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, danas je uhapšen Miladin Trifunović rođen 1956. godine, nekadašnji zapovjednik Vogošćanske brigade Vojske RS-a, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Sokoca, locirali su, identificirali i uhapsili osumnjičenog.

Uporedo sa lišenjem slobode, na temelju zahtjeva tužiteljstva i naredbe Suda BiH, vrše se pretresi objekata koje koristi osumnjičeni.

Hapšenje u BiH zbog ratnog zločina u Vogošći, Ilijašu i Sarajevu

Naredba Suda i Tužilaštva

''Navedeni osumnjičeni je pod istragom koju vodi Tužiteljstvo BiH i tereti se za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Vogošće i Ilijaša tokom 1992. godine.

On je osumnjičen da je u svojstvu zapovjednika Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba, nezakonito zatočenih u objektu zvanom ”Planjina kuća” u mjestu Svrake, koji su odvođeni u živi štit, kao i na prinudne radove na crti bojišnice, u zoni vatrenog dejstva što je rezultiralo ubistvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim tjelesnim povredama najmanje 20 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatočenih osoba.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu. Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH'', saopćeno je iz Tužilaštva.

Vijest o hapšenju ranije je potvrđena i u SIPA-i.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije