Nakon Hamdije Abdića: Pet osoba uhapšeno zbog ubistva generala HVO-a Vlade Šantića

Radiosarajevo.ba
Nakon Hamdije Abdića: Pet osoba uhapšeno zbog ubistva generala HVO-a Vlade Šantića
Foto: Screenshot / Hamdija Abdić Tigar

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području općina Bihać i Cazin, vezano za krivično djelo Ubistvo iz člana 36. stav 2. tačka 1. KZ SR BiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, policijski službenici ove Uprave, a po Naredbi Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, uhaspili su tri osobe iz Bihaća incijala A. H. (1962. god.), K. D. (1968. god.) i J. T. (1962. god.), te dvije osobe iz Cazina incijala E. K. (1968.god.) i R. B. (1958. god.), koja se sumnjiče da su devetog marta 1995. godine u mjestu Ostrožac, općina Cazin, lišili života tadašnjeg generala-bojnika HVO, Vladu Šantića.

Riječ je o Hamdiji Abdiću, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću.

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

General Vlado Šantić, koji je tokom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od osmog marta 1995. godine. Šantić je posljednji put viđen u večernjim satima u hotelu Sedra.

Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

Godine 2014. zaštićeni svjedok otkrio je detalje nestanke i likvidacije generala Šantića. Prema tim navodima, iz hotela Sedra odveden je u zapovjedništvo vojne policije, a nakon toga u kuću punca jednoga od osumnjičenih, gdje je ubijen s četiri metka.

Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena u vrtaču na obroncima pored Bihaća. Bačva s posmrtnim ostacima uskoro je i pronađena, ali DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije izvršena.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, 1995. godine te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Kantonalnom tužilaštvu Bihać. Do danas nije podignuta optužnica u slučaju nestanka generala Šantića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije