Poznat datum inauguracije reisul-uleme Huseina Kavazovića

O. K.
Poznat datum inauguracije reisul-uleme Huseina Kavazovića
Foto: Jasmin Mehić / Reisul-ulema Husein ef. Kavazović

Inauguracija novog-starog reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića bit će održana u petak, 22. novembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz kabineta reisul-uleme.

Kako nam je pojašnjeno, ovom prilikom bit će potvrđen novi sedmogodišnji mandat Huseinu Kavazoviću koji je na nedavno održanim izborima u Islamskoj zajednici pobijedio sandžačkog muftiju Muamera ef. Zukorliću.

Kavazović je osvojio 292 glasa, dok je Zukorlić dobio 81.

Dr. Husein ef. Kavazović ponovo izabran za reisul-ulemu IZBiH

Na inauguraciju neće biti dodjele menšure tj. dokumenta koji se dodjeljuje reisul-ulemi pri izboru i koji potvrđuje njegov novi mandat, zbog toga što je Kavazović obnovio svoj mandat.

Dr. Husein ef. Kavazović je rođen je 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu kod Gradačca, od oca Hasana i majke Saime.

Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu je studirao u periodu od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad i doktorsku disertaciju odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, iz područja šerijatskog prava.

Radno iskustvo je sticao kao imam, hatib i mualim u džematima u Srebreniku i Gradačcu.

Obavljao je funkciju muftije tuzlanskog u periodu od 1992. do 2012. godine, a u članstvo Sabora Islamske zajednice Republike Bosne i Hercegovine izabran je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U njegovom mandatu na poziciji reisu-l-uleme Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je provela izmjene Ustava i značajne reforme u mnogim segmentima djelovanja Zajednice u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori. Bio je u stalnom kontaktu sa vjernicima, u svim značajnijim prilikama, kako u domovini, domovinskim zemljama, tako i u iseljeništvu. Čest je gost u svim glavnim gradovima, kako u muslimanskom svijetu, tako i na Zapadu gdje je sagovornik najviših vjerskih, akademskih i političkih zvaničnika. Dobitnik je više priznanja od titula počasnog građanina do ličnosti godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije