Požar na Visočici još aktivan, onemogućeno djelovanje helikoptera OS

Fena
Požar na Visočici još aktivan, onemogućeno djelovanje helikoptera OS
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Ilustracija

Požar na planini Visočici iznad sela Grušča i dalje je aktivan. Gori visoka borova i bukova šuma na teško pristupačnom i strmom terenu.

Požar je zahvatio više hektara šume, trenutno ne ugrožava stanovništvo.

Na terenu su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic i radnici Javnog preduzeća 'Šumarstvo Prenj', koji gase požar na dostupnim dijelovima.

Požar iznad Konjica i dalje aktivan: Helikopter OS BiH i danas na Visočici

Od jutarnjih sati djelovao je i helikopter Oružanih snaga, koji je sa pet preleta značajno usporio napredovanje i širenje požarišta na njegovom lijevom kraku (iznad sela Grušča prema Prebiljima). Tokom dana radnici 'Šumarstva Prenj' s pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic u tom dijelu saniraju ostatke požara.

Požar se proširio u desnom kraku u rejonu Bijele stijene.

Helikopter OS BiH uključio se u gašenje požara u Konjicu

U poslijepodnevnim satima intenzivirao se vjetar, što onemogućava gašenje iz zraka, pa je otkazano djelovanje helikoptera.

Nastavak akcije gašenja iz zraka se očekuje u jutarnjim satima, navodi se u vanrednom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite o  tanju na požarištu u rejonu planine Visočica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije