Alarmantno i danas: Požar na Čvrsnici se širi, zatražena pomoć helikoptera

Fena
Alarmantno i danas: Požar na Čvrsnici se širi, zatražena pomoć helikoptera
Foto: Dženad Džino / Facebook
Civilna zaštita Općine Jablanica saopćila je kako se požarna linija u jednom dijelu planine Čvrsnica proširila te su zatražili djelovanje helikoptera.

"Promatrač koji sa skupinom planinara izviđa područje požarišta, u srijedu navečer oko 21 sat javio je da se požarna linija u jednom dijelu proširila iznad kotline u kojoj je planirana akcija gašenja. Stoga iz CZ-e traže da djeluje helikopter u nekoliko navrata kako bi neutralizirao te tačke uz pomoć ljudi koji će biti na terenu.

Prema usmenoj informaciji dežurnog Operativnog centra Jablanica stanje na požarištu jutros je nepromijenjeno, saopćio je Operativni centar civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kada je riječ o Konjicu, u srijedu je u 12:20 sati ugašen požar na području Ljesovine. Međutim, nedaleko od ugašenog požara (oko 1 kilometar sjeverno) primijećena su dva nova požara na području između Ljesovine i planine Viljak.

Gori bukova i hrastova šuma, na nepristupačnom terenu. Vatrogasci s pripadnicima Šumarstva "Prenj" i lokalnim šumarom, brentačama, grabljama i drugim alatkama pokušavaju spriječiti širenje požara.

Požar u području Ljesovine i jutros je aktivan. Površinu koju je požar zahvatio teško je procijeniti zbog nepreglednosti terena, ali se pretpostavlja da se radi o više hektara. Pripadnici PVJ Konjic i Šumarstva "Prenj" su u gašenju požara ostali do kasno u noć i danas će biti angažirani na gašenju tog požara.

Osim navedenih, u protekla 24 sata na području HNK-a registrirana su još 23 požara u kojima je gorjela trava i nisko raslinje, otpad, smeće.

Požari su registrirani na području Mostara, Čitluka i Čapljine, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije