Povučen prijedlog Zakona o plaćama i naknadama, nastavak aktivnosti protiv "bijelog hljeba“

Radiosarajevo.ba
Povučen prijedlog Zakona o plaćama i naknadama, nastavak aktivnosti protiv "bijelog hljeba“
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Pozdravljamo povlačenje prijedloga Zakona o plaćama i naknadama sa sjednice Parlamenta BiH, nastavljamo borbu protiv „bijelog hljeba“ i dalje

Ovo su saopćili članovi Udruženja građana Zašto ne, nakon što se jučer u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ipak nije raspravljalo o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Na sjednici koja je održana 8. novembra, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgodila je izjašnjavanje o ovom zakonu, te je od Kolegijuma Predstavničkog doma zatražila dodatnih 60 dana za izjašnjavanje o predloženim izmjenama.

UG 'Zašto ne' pozdravlja ovakvu odluku Komisije za finansije i budžet, kojom su članovi ove komsije prepoznali interese i zahtjeve građana, posebno oko očito nepopularnog prijedloga za ponovno uvođenje tzv. „bijelog hljeba“. Ovim je onemogućen ovaj pokušaj zanemarivanja želja javnosti i glasača, te se nadamo da se otvorio put za dalji sličan dijalog građana sa izabranim zvaničnicima po ovom i drugim bitnim pitanjima, saopćeno je. 

Podsjetimo, predložene izmjene i dopune zakona su između ostalog predlagale i izmjenu člana 48. Zakona, na način da se izabranim predstavnicima omogućava primanje 'bijelog hljeba' šest mjeseci nakon isteka mandata. 

„Naglašavamo da ćemo i dalje pratiti razvoj situacije, jer postoji mogućnost da se ovaj zakon nađe na dnevnom redu neke od sljedećih sjednica. Još jednom pozivamo poslanike da amandmanski djeluju na ovaj zakon kako bi se sporna odredba izbrisala iz izmjena i dopuna ovog zakona i na taj način pokažu da poštuju volju velikog dijela građana naše zemlje.“, poručili su iz UG Zašto ne.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije